Euroviisut boikottiin

JP (Juha-Pekka) Väisänen on euroviisufani, käsitetaiteilija ja SKP:n puheenjohtaja.

Olen aina ollut euroviisufani ja seuraavat viisut lauletaan Israelissa. Silloin kun jotain kolkkoa yritetään brändätä hyväksi ja edistykselliseksi ja kun vähemmistöjä käytetään asiassa hyväksi, puhutaan pinkkipesusta. Tänä vuonna euroviisuissa Israelin apartheidpolitiikkaa pinkkipestään ja saippuana saa toimia koko euroviisuja rakastava sateenkaarikansa. Fakta on se, että tänä vuonna euroviisut järjestetään Israelissa koska viime keväänä Euroviisut voitti Israelin Netta Barzilai 

Kisapaikka on jo päätetty. Se on Tel Aviv. Semifinaalit käydään 14. ja 16. toukokuuta ja finaali nähdään lauantaina 18. Toukokuuta. Haluan boikotoida euroviisuja. Minun oikeuksillani ette kyllä ryhdy sortamaan yhtään lisää Palestiinaa!  

Viime vuonna kansainvälinen euroviisuyhteisö juhli sarjakuvahahmoa muistuttavan Netta Barzhain voittoa Lissabonissa myös feministisenä ja naisten vapautumisen voittona. Kuka nyt sellaista ei haluaisi juhlia! Netan Toy-biisi väreili uusia emansipaatioita ja oli rohkean itseironinen. Ihana vahva ja uusi Kana! Päivä voitosta Israelin armeija avasi tulen kohti aseistautumattomia mielenosoittajia Länsirannalla Gazassa.  Teurastus! Lähi-idän politiikkaa seuranneet eivät pidä tapahtumaa uutisena. Paatuneet ovat aina kyseenalaistaneet Israelin oikeutusta koko euroviisuihin. Luuliko joku, että Netta olisi taiteellaan tuonut Lähi-itään rauhan? Kun mediaa seuraa näyttää siltä, että Israelin poliittisen eliitin kanssa kuvissa viihtyvä viisuvoittaja on Israelin politiikassa ihan kotonaan eikä pinkkipesu haittaa. 

Maailmalla ja meillä Suomessakin useat tiedostavat taiteilijat ja kulttuurityöläiset ovat vaatineet omien maiden yleisradioyhtiötä jättämään Israelissa järjestettävät euroviisut väliin viisujen mahdottoman poliittisen ristiriidan takia. Tuen näitä aloitteita. 

Yleisradiossa olisi pitänyt heti Lissabonin voittojuhlien jälkeen linjata, että Suomi ei lähetä omaa edustajaa yksin Israelin järjestämiin euroviisuihin. Minusta Israelille olisi pitänyt esittää haaste, jossa   viisuja olisi voitu rakenneta yhdessä laajemmalla kokoonpanolla, jossa esimerkiksi myös Palestiina olisi ollut mukana viisusuunnittelussa. Miksi pinkkiohjelman sijaan ei valittu kirjo-ohjelmaa, jossa kuten sateenkaarilipussa, olisi ollut paikka ja mahdollisuus useammalle.  

No tästä tuli taas täysin puolueellista. Mutta ihmekös tuo, kun on koko pienen elämän boikotoinut Israelin siirtokuntatuotteita ja pyrkinyt aina kun mahdollista nostamaan Palestiinan kansan oikeutta päättää omasta valtiosta ja omista asioista.  

Sen sijaan, että odotetaan, tekeekö meidän Darude Tipitiit Tel Avivissa voisimme me suomalaiset tehdä jotain merkittävämpää. Ehdotan, että jätetään Israelin euroviisut pois YLE:n ohjelmistosta ja  samalla lähetysajalla kuunnellaan Palestiinan ehkä tunnetuimman hiphop yhtyeen DAM:in Suhel Nafar:in, Tamer Nafar:in, Mahmoud Jrere:n ja  Maysa Daw:n vaihtoehtoista taidetta, joka kertoo vapaustaistelusta ja oman valtion unelmasta.