Kilpailutus huono malli taiteilijaresidenssitoiminnan kehittämiselle


JP (Juha-Pekka) Väisänen on käsitetaiteilija ja SKP:n puheenjohtajaHelsingin kaupungin kulttuuripalveluja ei saa leikata ulkoistamalla ja kilpailuttamalla. Ehdotin eilen 18.4. kulttuuri- ja kirjastolautakunnan kokouksessa, että se olisi hylännyt Kulttuurikeskuksen eli kaupungin virkamiesten esityksen Eläintarhan taiteilijaresidenssitoiminnan kilpailuttamisesta eikä siten olisi antanut kulttuurikeskukselle valtuuksia kilpailuttaa kyseistä kulttuuripalvelua. Kukaan lautakunnan jäsen ei kannattanut selkeää kilpailuttamisen kieltämistä vaan lautakunta innostui residenssitoiminnan kehittämisestä ja sokeutui kehittämisen sisälle leivotusta kulttuuripalvelujen ulkoistamisesta.

Sosiaalidemokraattien aloitteesta ja vasemmistoliiton kannattamana muokkautui virkamiesesitystä uudelleen muotoileva malli, joka ei poistanut itse perustekijää kilpailuttamista. Minulle asia oli selvääkin selvempi, että uuden operoijan, toimijan tai kumppanin etsiminen kuten lautakunnan hyväksymä uusi muotoilu kuuluu tarkoittaa käytännössä kuitenkin kilpailutusta ja palvelujen leikkaamista. 

Kulttuuripalveluja on syytä leikkaamisen, ulkoistamisen ja kilpailuttamisen sijaan kehittää laadullisesti ja määrällisesti paremmin kaupungin omana tuotantona ja työnä. Kaupungin vuodesta 2002 ylijäämäinen tase (598 miljoonaa v. 2016) mahdollistaa kulttuuripalvelujen kehittämisen. 

Residenssitoiminta on kulttuuripalvelu, jota helsinkiläiset taiteilija- ja kulttuurijärjestöt tarvitsevat silloin kun Helsinkiin tuotetaan tapahtumia ja taideteoksia joissa esiintyy ulkomaisia taiteilijoita. Järjestöt ostavat nyt kaupungilta markkinoita edullisempaa ja järjestöjen tarpeita huomioivaa palvelua kulttuuri- ja taidetyöntekijöiden Helsingissä tapahtuvan työskentelyn aikaiseen majoittumiseen. 

Lautakunnan linjaus vaarantaa palvelujen saatavuuden, yöpymisten kohtuulliset hinnat ja avaa residenssitoiminnan bisnekselle.