SKP - täällä tänään!

 SKP ja Viron yhtynyt vasemmisto tapasivat Tallinnassa 18.1. ja päättivät tiivistää yhteistyötä mm keväällä Helsingissä järjestettävän ”European Alternatives of the Left” eurooppalaisen vasemmistopolitiikan seminaarissa.
SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen (oikealla), Viron yhtyneen vasemmiston puheenjohtaja Valev Kald (keskellä) ja Viron yhtyneen vasemmiston kansainvälisten asioiden vastaava Victor Polyakoff (vasemmalla). / Kuva: Tapio Siirilä
Olemme täällä tänään koska nyt pistämme hanttiin. Otamme takaisin meille meidän omat käsitteemme, kokoamme rehelliset radikaalit joukkomme ja olemme täällä tänään koska haastamme hänet, Kataisen hallituksen ja kapitalismin

Tuomari Nurmion laulussa hän mahtuu joka raosta, ehtii joka paikkaan
seisoo edessä vaikka hänelle kääntäisi selkänsä. Valikoi vaatteemme ja sanat suuhumme. Työntää kätensä meidän taskuumme. Ja syö meidän laskuumme. Että sellainen hän.


Me kommunistit puolestamme olemme täällä tänään, koska haastamme EU-talouskuripolitiikan. Haastamme kokoomuksen, keskustan, vihreiden, ruotsalaisten ja kristillisten politiikan, uusliberalismin, luonnonsuojelun mikä tarkoittaa kaivosten bisnespolitiikkaa, arktisen strategian, joka unohtaa alkuperäiskansojen oikeuden maahan, omaan kulttuuriin ja kieleen, Haastamme politiikan jossa EU:n ulkorajoista tulee kolmannen maailman vallihautoja, jossa Välimerestä tulee afrikkalainen joukkohauta. Haastamme politiikan jolla heikennetään työväenluokan oikeuksia ja asemaa.

Olemme täällä tänään koska pistämme hanttiin. Olemme täällä tänään koska haastamme vasemmistoliiton ja demarit.  Haastamme kapitalismiin sopeutuneen vasemmiston harjoittaman häpeällisen porvaripelin, jossa työväen etujen valvonta tarkoittaa korkeintaan indeksi korotusta - jos sitäkään tai työttömän oikeutta tehdä muutamalla satasella pätkätöitä - jos sitäkään, jossa puoluesidonnainen ammattiyhdistysliike empii lähteäkö eurooppalaisten toverien tapaan taisteluun työväen etujen puolesta - jos sitäkään.
Ihmettelemme oikeutetusti, että parlamentaarinen vasemmisto on vielä hallituksessa. Kysymme aiheellisesti ”Miten vasemmisto pystyy katsomaan itseään peiliin tietäen, että niin sanottujen apupakettien ja kurjistamis- politiikan takia Punaisen ristin raportoimana tiedämme kurjistamispolitiikan johtaneen nälänhätään meillä Kreikassa ja Euroopassa.
Haastamme Impivaaralaisen perussuomalaisen politiikan, jonka vaihtoehto vie  Suomen takaisin rautaisille ja raukoille rajoille. Jo silloin kuin perussuomalaiset lauloivat maamme laulua, me lauloimme kansainvälistä ja osallistuimme yhdessä eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen vaatimuksiin oikeasta työstä ja oikeasta palkasta kaikille.

Toverit, meillä on vain yksi taistelu ja se on kansainvälinen luokkataistelu. Ja meillä on vain yksi todellinen rintama ja se on rehellisen  ja radikaalin vasemmiston rintama. Olemme täällä tänään koska haastamme nämä kapitalismin kabineteissa vaikuttavat puolueet ja niiden petollisen politiikan raukat edustajat.
Meidän tehtävä on paljastaa näissä vaaleissa ja näistä vaaleista riippumatta, mistä tässä porvaripelissä on kyse. Sitä pelaavat yhtälailla niin kokoomus, keskusta kuin parlamentaarinen vasemmistokin. Sitä pelaavat vihreät, ruotsalaiset ja kristilliset. Porvaripeliä pelaavat myös nämä niin sanotut ja porvarimedian esille nostamat EU-kriittiset. Hyvät toverit. Kyllä te sen tiedätte, mutta sanotaan se nyt kuitenkin ääneen. Perussuomalaiset pelaavat porvaripeliä.
Tätä porvaripeliä haastamaan, tähän maahan, tarvitaan nyt kommunistien roimaa joukkoa, joka käy vastarintaan, joka haastaa kapitalismin ja joka näyttää, että toisenlaisen politiikan tekeminen on mahdollista.  Vaihtoehtoja on.  Varsinkin silloin kun porvarit sanovat, että meillä ei ole varaa ja mahdollisuutta, niin juuri silloin on yhteiskunnassa - hyvät toverit - yhden työväenluokan mentävä aukko. On yhden kommunistisen puolueen aloitteen mentävä aukko. Ja siksi olemme täällä tänään! Ja kapitalismin todelliset haastajat löytyvät täältä.
Nämä SKP:n yhteistyön listan ehdokkaat ja tämä vaaliohjelma ei ole mikään Brysselin paikan ottajien lista tai spekulaatio äänestyskäyttäytymisestä. Tämä lista ja tämä poliittinen viesti on haasteen viesti ja muutoksen viesti.
Toverit, Tämä muutos on tänään entistä lähempänä meitä jokaista ja meidän jokaisen puolueosastoa ja piiriä kuin vähään aikaan. Tämä meidän vaaliohjelmamme, jota me otsikoimme joukkotoiminnaksi hyvinvointivaltion puolesta ja jossa me sanomme selkeästi kaksi sanaa: Ei EU:lle, on toden totta ihan toisenlainen kuin muiden puolueiden ohjelmat. Ja tietenkin se on toisenlainen. Ne muuthan ovat yhtä ja samaa. Samasta porvaripuusta veistettyjä. Samaa sukua ja ihan samaa laatua.

On meidän aika ja paikka olla nykymenon haastaja. SKP:n yhteistyön lista ja SKP:n vaaliohjelma arvioikin EU:ta yhteiskuntaluokkien näkökulmasta, ja vaaliohjelma näyttää konkreettisesti, kuinka EU on porvarien väline työläisten sortamiseen.

Uskallan toivoa ja ajatella, että tämä tänään käsiteltävä EU-vaalien ohjelma selvittää kansainvälisen ja kansallisen suhdetta selvemmin kuin jotkut aiemmat ohjelmamme. Siitä voi jokainen toveri, joka vielä ihmettelee miksi lähteä vaaleihin, tai jokainen toveri joka epäilee omaa tai puolueen EU-politiikan kantaa, voi nyt tästä ohjelmasta yhdellä lukemisella ymmärtää kuinka nykymuotoinen EU ei voi olla eikä ole ratkaisu. Tänään kokouksessa päätettävästä ohjelmasta voi lukea ratkaisuista, muustakin kuin EU:sta irtaantumisesta, joilla EU:n aiheuttamista ongelmista voidaan päästä eroon.

Me kommunistit ajattelemme, että niin Suomen kuin Euroopan kehitys edellyttää irtaantumista Euroopan unionista ja toisenlaista Eurooppaa, joka perustuu tasavertaisuuteen, solidaarisuuteen, demokraattiseen päätöksentekoon ja kaikenlaisen syrjinnän ehkäisemiseen. Vaadimme kaikkia tärkeitä sopimuksia alistettavaksi kansanäänestykseen.
Meidän kommunistien mielestä vaikeuksissa olevat Euroopan valtiot on vapautettava veloista ja kriisin aiheuttaneet finanssikeinottelijat on laitettava maksajiksi. Valtiot on vapautettava yksityisten pankkien otteesta antamalla hyödyllisiin julkisiin hankkeisiin edullista lainaa suoraan keskuspankilta. Myös keskuspankki tulee alistaa demokraattiseen kontrolliin.

Me haluamme kehittää Suomelle ja koko Euroopalle tärkeää yhteistyötä Venäjän, Kiinan, muiden nousevien talouksien ja kehitysmaiden kanssa. Kauppa- ja taloussopimukset pitää tehdä tasavertaisella ja oikeudenmukaisella pohjalla, turvaten työntekijöiden ja muut ihmisoikeudet.

***

Tänä päivänä, kun kaikki puolueet kilpaa ylistävät Euroopan unionia ja Vasemmistoliitto Kataisen kabineteissa haikailee hyvinvointiunionin perään, on meidän vaatimuksemme hyvinvointivaltion puolustamisesta radikaali ja erilainen.

Me sanomme sen selvästi ja niin että sen voi ymmärtää. EU:n uusliberalistinen politiikka tuhoaa hyvinvointivaltiota. Emme teeskentele, että Etelä-Euroopan kriisit olisivat joku kansallinen erityispiirre, vaan sanomme suoraan, että kyseessä on oikeistolaisen politiikan – yksityistämisen ja kaupallistamisen – seuraus.
Samasta syystä me tunnistamme tämän saman poliittisen suunnan myös Suomessa, ja ymmärrämme, ettei se täälläkään ole pakon sanelemaa. Suomalaista hyvinvointivaltiota romutetaan niillä samoilla opeilla, jotka ovat johtaneet Espanjassa massatyöttömyyteen.

Meidän ohjelmassamme ei nouse esiin ainoastaan EU-kritiikki ja nykymuotoisen EU:n lakkauttaminen, vaan myös yleinen kapitalismin kritiikki ja vaatimus toisenlaisesta politiikasta. Ja meidän ohjelmamme on myös joukkoliikkeiden ohjelma. Se on eurooppalainen vaaliohjelma, jonka näkökulma ei ole kansallismielinen, vaan työväenluokkainen, kansainvälinen – internationaali.
***
Aiemmin sai aina puhua siitä miten vasemmistovoimat ovat Latinalaisessa Amerikassa radikalisoituneet ja ottavat valtioita johdettavaksi. Kyllä tämä vasemmiston vauhti etenee lattareissa tänäänkin. Nyt muutoksen merkit ovat tulleet myös meidän omille kulmille Eurooppaan ja myös meidän omille nurkille.
PUHUTAAN PUHUJALAVASTA
EU-vaalit tarkoittaa kommunisteille leniniläistä puhujalavaa. Puhujalavoille noustaan koska kapitalismi ja uusliberalismi Euroopassa tarkoittaa joukkotyöttömyyttä, asunnottomuutta ja rahan diktatuuria.
Nykymuotoisena ja nykyisillä valtasuhteilla ja oikeistovoimilla rakennetaan yhä tiukemmin ihmisten vastaista Eurooppaa, Eurooppaa jossa bisnes on asetettu politiikan keskukseksi,  ja Eurooppaa jossa pääomat ovat globaalisti veljet keskenään ja Eurooppaa jossa sen ulkorajoista tehdään verisiä kuolemankenttiä.
EU nykymuodossaan on asettunut ihmistä ja kaikkea inhimillistä vastaan. Siksi puhujalavoille nousevat nyt nykymenoon tyytymättömät. Siksi puhujalavoille nousevat Kataisen hallituksen leikkauspolitiikkaan tyytymättömät, Puhujalavoille nousevat Angela Merkelin ja Troikan sanelupolitiikkaan tyytymättömät, Lavoille nousevat puolustusministeri Haglundin sotapolitiikkaan tyytymättömät ja me kaikki kommunistit nousemme kuntaministeri Virkkusen pakkoliitospolitiikkaa 11+1 lakimallia vastustamaan.
Puhujalavat ovat kaikkea sitä toimintaa, enemmän kuin vain pelkkää puhetta, puhujalavat ovat näkymistä ja kanssakäymistä siellä missä tavan tavalliset ihmisetkin ovat ja liikkuvat. Puhujalava nousee aina sinne missä yksittäinen kommunistikin toimii.
Taistelulaulussa sanotaan, että tyytymättömyys istuu pöytään kun me kommunistit tulemme paikalle ja niin on nytkin. Luokkatietoinen katse kertoo miksi nykymuotoinen Eurooppa on ihmisvastainen.  Puhujalava kertoo miksi ongelma ei olekaan se ettei työtön tekisi työtä vaan se ettei rikas maksa veroja.
Kommunistien politiikan keskiössä on nyt ja aina on ollut ihminen, työ ja työläinen. Meidän eurovaaliohjelmamme on radikaali koska se poikkeaa kaikista muista suomalaisten puolueiden vaaliohjelmista ja politiikasta.

***

Helsingin Sanomat sanoo tulevia vaaleja protestivaaleiksi ja ennakoi aikaisempaa suurempaa äänestysintoa. Helsingin Sanomat EU-jutuissaan viime viikolla nostaa esille yksisilmäisesti porvarimedialle ominaisesti vain parlamentaaristen, eduskunnassa olevien puolueiden ohjelmat.
Siellä, eduskuntapuolueiden kesken ja Hesarin poliittisessa keskustelussa protestit tarkoittaa sisäsiistiä napinaa eräistä yksittäisistä EU-epäkohdista. Kaikki nämä suomalaiset puolueet ovat kuitenkin yhtä suurta perhettä, hyväksyvät EU-kurisopimuksen ja EU:n sopimukset sellaisinaan ja sitä kautta alleviivaavat vapaan markkinatalouden ja kapitalismin oikeutuksesta politiikan ytimenä.

On porvarimedialle ja oikeistohegemonialle turvallista etsiä muutosta ja protestia tästä ryhmästä joka ei vaadi mitään todellista muutosta nykymenoon. Todellinen protesti ja muutos tulee näissä vaaleissa parlamentaarisen yhtäköyttä-yhdistyksen, eduskunnan ja Kataisen hallituksen ulkopuolelta. Hyvät toverit. Kyllä te sen tiedätte, mutta sanotaan se vielä ääneen. Protesti tulee nyt SKP:n yhteistyön listoilta.
Tuossa taistelulaulussa ja eri maiden ja kaupunkinen Occupy-leireillä tutuksi tulleiden tyytymättömien lisäksi kanssamme keskelle kansan joukkoja ja ihmisten pariin puhujalavalle on kutsuttu ehdokkaiden lisäksi vaatimus toisenlaisesta Euroopasta ja aloite toisenlaisesta maailmasta.
***
Porvarimedialle ja oikeistovoimille, kansallismieliselle sopii erinomaisesti, että perussuomalaisista rakennetaan vaihtoehtoa Kataisen kuuden puolueen politiikalle. Silloin kuin perussuomalaiset aloittivat verkottumisensa ja kansallisen kokoontumisensa, Suomen lipusta tuli perussuomalaisten yksityisomaisuutta. Kun Suomen leijonasta tuli nahkapäiden tunnus, kun perussuomalaisuuden käsite kaapattiin, olimme me kansainvälisiä, olimme mukana maailman kommunistien ja työväenpuolueiden kansainvälisissä tilaisuuksissa Syyriassa, Etelä-Afrikassa ja Kreikassa rakentamassa kansainvälistä kommunistista poliittista vaihtoehtoa kuripolitiikalle, kasvavalle militarisoitumiselle ja imperialismille. Olimme mukana vahvistamassa Euroopassa koko Euroopan laajuista vasemmistolaista vaihtoehtoa, Euroopan vasemmistoa.

***

Viime kesänä Portugalissa opettajat järjestivät mielenosoituksia ja yleislakon. Tämä opettajien lakko, asennon muutos ja aloite – jollekin ryhtyminen, heilutti oikeistohallituksen asemia ja ministereitä tipahti palleiltaan Portugalissa.

Espanjassa vasemmisto ja kommunistit ovat lisänneet kannatustaan. Euroopan vasemmiston varapuheenjohtaja Maite Mola kertoo juuri nyt Madridin alueelle lasketun 20 % kannatusennusteen kommunistien ja vasemmiston yhteistyön listalle.

Kreikassa viime kesänä perustetusta radikaalista taistelupuolueesta Syrizasta on nyt tulossa todellinen yhteiskunnan vaikuttaja ja hallitusmahti.  Puheenjohtaja Alexis Tsipras antaa nyt toivoa koko Euroopalle asettumalla Euroopan vasemmiston ehdokkaaksi EU komission presidentiksi. Ihan siitä samasta syystä Tsipars asettuu ehdokkaaksi kuin meidän toveritkin nyt asettuvat ehdokkaaksi SKP:n yhteistyön listoille näissä EU-vaaleissa. Meidän ehdokkaat ja meidän Tsipras ovat mukana taistelussa koska tarvitsemme tovereista konkretisoimaan radikaalin vasemmiston vaihtoehtoa ja sanomaan suorat sanat Troikan ja oikeistovoimien politiikalle.  Meidän ehdokkaat ja Tsipras ovat muutoksen  ja toivon konkreettisia ehdokkaita.
***
Euroopassa ammattiyhdistysliikkeet ovat radikalisoituneet. ETUC Euroopan-laajuisena ammattiyhdistysliikkeen yhteistyöelimenä kertoo eurooppalaisesta muutoksesta. Vielä muutama vuosi sitten ETUC:issa uskottiin EU-politiikkaan ja yhteiseen talouspolitiikkaan. Mutta jo viime marraskuussa yleislakot ja Euroopan laajuiset joukkomielenosoitukset kertovat ay-liikkeen uudesta johtopäätöksestä ja radikalisoitumisesta - muutoksesta.
Nyt joulukuussa ETUC on ottanut selkeän kannan EU-vakausjärjestelmää vastaan ja irtisanoutunut kurisopimuksesta ja työväenliikettä kurittavasta leikkauspolitiikasta. ETUC kutsuukin  nyt 4.4. yleiseurooppalaiseen vastarintaan ja toimintapäivään.

Meidän ay-liikkeesä toimivien on nyt syytä innostua ETUC:in aloitteesta ja katsoa, että SAK, STTK ja AKAVA jotka ovat suomalaisia ETUC:in jäseniä, vastaavat radikaaliin haasteeseen.

***
 Jos viisaat opettajat ovat voineet vaikuttaa Portugalissa hallituspolitiikkaan niin...
 jos yhteistyön politiikka ja radikaali kapitalismin vastainen politiikka on Espanjassa tuplannut vasemmiston kannatuksen niin...

Jos Kreikassa toistakymmentä vasemmistolaista, kommunistista, punavihreää, sosialistista ja muuta ryhmittymää on löytänyt uusliberalismin vastaisen yhteisen päämäärän ja ovat siksi muodostaneet uuden poliittisen yhteistyöelimen Syrizan niin...

Kyllä, me voimme murtaa hallituspuolueiden tiukan yhteistyön ja oikeistohegemonian ja lopettaa leikkauspolitiikan.
Kyllä meillä on oikeus parempaan mihin Kataisen hallitus Suomessa ja EU Euroopassa pystyy.
Ja toden totta. Kyllä se riippuu juurikin meistä alkaako muutos Suomessa tapahtua.

Toverit – Nyt On päätettävä että;  KYLLÄ!

***

Saksan vasemmisto on täällä tänään

Tammikuussa vasemmistoradikaalit muistavat Rosa Luxemburgia, Saksan kommunistisen puolueen perustajaa ja legendaarista puolalais-syntyistä toveria.
Saksan vasemmisto sai viime vaaleissa vaalivoiton. Nyt Saksassa vasemmisto argumentoi tänään miten se vaikuttaa uusliberalismia ja itse paljon puhuttua Angela Merkeliä vastaan oppositiosta.
Osallistuin muutama päivä sitten Berliinissä Rosa Luxemburg tapahtumiin ja Euroopan vasemmiston järjestämään pankkien ylivaltaa kritisoivaan kulttuuri- ja politiikka tilaisuuteen. Tässä tilaisuudessa Brechtin teatterissa Volksühnellä Saksan ”katri helena”, Katja Ebstein nousi rohkeasti lavalle ja näytti julkisuuteen olevansa radikaali vasemmistolainen.  Brecht-tulkitsijoista ehkä maailman tunnetuin, Gisela May halusi tänä vuonna laulaa juuri tässä vasemmistolaisessa tilaisuudessa.  Saksassa halutaan olla tänään täällä ja ottaa se mikä vasemmistolle kuuluu; voima, luokkatietoisuus ja haastajan rooli.

***

Saksassa Lastentarhan opettajat ovat perinteisesti olleet varsin konservatiiveja. Viimeisten vuosien aikana leikkauspolitiikka on koskettanut myös lastentarhoja ja saanut lastentarhanopettajatkin lakkoilemaan. Nämä lakot saivat kansan sympatiat puolelleen ja radikalisoivat naisvaltaista alaa Saksassa.

Meillä Suomessakin on keskusteltu talouskriisi vaikutuksesta lapsen oikeuksien toteutumiseen.
Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anne Liimolan mielestä kuntapäättäjien näkemykset säästötoimista päivähoidon varhaiskasvatuksessa eroavat lastentarhanopettajien ja vanhempien arjen havainnoista selkeästi.
Lastentarhanopettajaliitto on toiminut Suomessa 90 vuotta. Vaikka tilanne Suomessa on kärjistynyt kuten Saksassa, on Lastentarhanopettajaliitto vain huolissaan lapsen oikeuksien toteutumisesta päivähoidossa. Meillä ei voi puhua mistään radikalisoitumisesta, vaikka erään tutkimuksen mukaan tulevaisuuden näkymät pelottavat ainakin lasten vanhempia.

Lastentarhanopettajaliiton mukaan kunnalliset päättäjät eivät usko mitään kovin radikaalia tapahtuvaksi omassa kunnassa lasten päivähoidossa tulevaisuudessakaan. Lasten vanhemmat puolestaan näkevät päivähoidon tulevaisuuden synkemmässä valossa kuin päättäjät. Vanhemmat ovat vakuuttuneita, että ruokailussa, retkissä ja materiaaleissa säästetään. Lisäksi he uskovat, että hoito- ja kasvatushenkilöstön työssä jaksaminen heikkenee, ryhmäkoot kasvavat sekä hoito- ja kasvatustyön laatu huonontuu

Lastentarhan opettaja Minna Korhonen kirjoittaa yleisönosastolla Helsingin Sanomissa, että kaupunki nipistää neliön päiväkotilasten tiloista (HS 9. 1.).  Korhosen mukaan varhaiskasvatus, laadullinen ja pedagoginen työ sekä osaaminen ovat kriisissä, eikä monessakaan päiväkodissa ole edes osaavaa henkilökuntaa. Meillä siis kuohuu kentällä, mutta puoluesidonnaiset ay-aktiivit ovat vain huolissaan. Samaan aikaan kenttä kysyy Kuka suojelee lasta? Kuka välittää ja katsoo tulevaisuuteen?

Saksassa lastentarhan opettajat ovat mukana Verdi-ammattiliitossa.
Verdissä on mukana yli tuhannesta eri ammattikunnasta ja sen kannatus on kasvussa. Verdi kertoo kasvattaneensa jäsenmääräänsä runsaalla 130 000 jäsenellä. Tänään Verdissä on mukana reilut kaksi miljoonaa taistelevaa ja tiedostavaa jäsentä.

***

Lopuksi takaisin Suomeen ja Helsingin yliopistoon

Olen samaa mieltä Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäen kanssa siitä, että maailmantalouden tasolla Suomen hallituksen kilpailupolitiikka ei johda globaalisti muutokseen. Patomäen mielestä tarkastellessa maailmantaloutta pitäisi olla planetaarinen.

Haluan kommunistina ymmärtää planetaarisuuden vähintään osana internationaalisuutta, että meidän kotimaa on koko maailma. Tästä luonnollinen johtopäätös on se, että aloite 2000-luvun sosialismista on ajankohtainen –  ihan tältä planeetalta, ja varmaan perspektiivissään tarpeeksi planetaarinen.

Akateemisessa maailmassa toimiva ja nyt myös vasemmistoliiton EU-ehdokkaaksi asettunut Patomäki osallistui Vasemmistoliiton edustajana Euroopan vasemmiston kongressiin Madridissa. Puheenvuorossaan Patomäki oli kriittinen eurooppalaisesta toiminnastamme. Näki siinä enemmän hyvää aloitetta kuin käytännön konkretiaa. Tyypillistä akateemikoille, toteaa poliitikko.

SKP:n konkretia on ollut ahkeruus Euroopan vasemmiston työryhmissä ja kongressin valmisteluissa. Globaali muutos vaikkapa mikrokoossa Euroopan vasemmistossa on osallistumista yhteisen vasemmistolaisen aloitteen valmistamiseen ja yhteistä poliittista pyrkimystä tuon aloitteen voimistamiseksi. Olen tyytyväinen siihen, että Euroopan vasemmiston johtopäätös on yhteistyön johtopäätös. Johtopäätös joukkotoiminnasta leikkauspolitiikkaa ja oikeistovoimia vastaan. Sitä uusi vasemmisto Suomessakin tarvitsee ja halua rakentaa vasemmistolaista vaihtoehtoa yhdessä.

SKP:n tuleekin vakavasti pohtia miten se osallistuu erilaisiin puolueen omiin toimintaryhmiin ja Euroopan vasemmiston työryhmiin.

***
Oikeistovoimat ja kapitalismiin sopeutunut vasemmisto on kaikki samaa mieltä siitä, että mihinkään ei ole rahaa ja on jatkettava leikkaamista. Presidentti väittää, että Suomen julkinen sektori on maailman suurinta ja koska se haittaa porvarien yksityistämisen politiikkaa on julkisen sektorin alas ajaminen porvareille kansallinen teko.

Kun hallitusohjelma hyväksyttiin, Jutta Urpilainen ilmoitti ja lupasi jatkaa leikkaamista koko hallituskauden ajan

Kun keskustelua vasemmiston vaihtoehdoista viritettiin Maanantaiklubilla Vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuth kertoi painivansa saman ongelman - valtiollisen resurssipulan kanssa.

Kun hallitus hyväksyin rakennemuutospaketin Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoi että vasemmiston ministerit tekevät vasemmistolaista politiikkaa

Kun vasemmistoliiton kenttäväki käy kuumana ministerin erityisavustaja Jussi Saramo vakuuttaa vasemmistoliiton tekevän sen mitä on luvannut hallitusneuvotteluissa ja vaaleissa eli edistävät tuloerojen kaventumista ja ajavat läpi päätöksiä jotka parantavat vähäosaisten arkea.

Toverit, On aika kysyä milloin työnantajan olisi tullut vapaaehtoisesti tarjoamaan lisää palkkaa tai parempia työehtoja?
  • On vaihtoehtoisten aloitteiden aika.
  • On jo korkea aika irtaantua leikkauspolitiikasta, turvata kaikille kunnon toimeentulo.
  • On hylättävä suurkuntahanke, kehitettävä lähipalveluja ja lähidemokratiaa.
  • On murrettava riippuvuus rahoitusmarkkinoiden ja suuryhtiöiden vallasta.
  • On laajennettava demokratiaa ja kieltäydyttävä alistumasta EU-komentoon.
  • On luotava uusi taloudellisen kehityksen malli, joka ei uhkaa maapallon ekologista tuotto- ja kestokykyä.
  • On palattava rauhanpolitiikkaan ja torjuttava rasismi.
On myös konkretioiden aika

Kokoomuslaisen kuntaministeri Henna Virkkusen mukaan kuntauudistuksen pakkoliitoksia toteutetaan todennäköisesti kymmenellä kaupunkiseudulla + pääkaupunkiseudun metropoli siihen lisäksi. Kaupungit ovat Turku, Tampere, Kuopio, Jyväskylä, Oulu, Lahti, Pori, Seinäjoki, Vaasa ja Joensuu. Näillä näkymin pakkoliitos koskisi noin 25 kehyskuntaa.
On varsin kuvaavaa, että Kataisen hallitus tuottaa ehdotuksia pakkoliitoksista. Kokoomushan ajaa markkinoiden vapautta ja sillähän ei ole mitään tekemistä sen toisen vapauden ajatuksen kanssa.

Olen samaa mieltä Vasenryhmän kansanedustaja Markus Mustajärven kanssa siitä, että hallituspuolueet syövät pakkoliitos-suunnitelmassa sanansa. Hallituspuolueet rikkovat nyt vaalilupauksensa.  Eduskuntavaalien alla pidetyissä vaalitenteissä kaikki puoluejohtajat torjuivat pakkoliitokset.

Ehdotan SKP:n kaikille piireille valtakunnallista pakkoliitosten vastaista kampanjaa, koko maan kattavaa adressia, jossa vaaditaan Jättikuntien sijasta kehitettäväksi osallistuvaan budjetointiin nojaavaa lähidemokratiaa ja muodostettavaksi vaaleilla valittu maakuntahallinto ohjaamaan laajoja seudullisia asioita.

Adressissa voisi hyvin nostaa esille tarpeen kehittää kuntien rahoitusta lisäämällä valtionosuuksia, saattamalla pääomatulot kunnallisverolle ja perumalla kalliiksi tulevaa palvelujen ostamista yksityisiltä markkinoilta. Aloite kuntien omasta liiketoiminnasta ja yksityistämisen torjunnasta on ajankohtainen.

***

Olemme täällä tänään ja olemme enemmän kuin vähään aikaan, koska nyt pistämme hanttiin
Hyvät toverit, nyt on ihan paikalla huomata, että Eurooppalainen muutos on tässä tänään.
Muutos on mahdollista ja se riippuu paljon meistä.

Siellä se SKP:n toimintasuunnitelma, yhteistyön vaalilista ja vaaliohjelma polttelee jo jokaisen toverin pöydällä päästäkseen kentille konkretiaksi koko maahan. Maailman kommunistiset puolueet ja työväenpuolueet ovat mukana kapitalismin vastaisessa taistelussamme. Euroopan vasemmisto on samassa rintamassa. Aleksis Tsipras on ehdokkaamme. SKP:n EU-vaalien yhteistyön listan jokainen ehdokas on radikaali askel vasemmalle ja meidän kommunistien kollektiivinen uusi askel eespäin!

Hyvät toverit meillä ei ole muuta tietä kuin yhteistyö nykymenoon tyytymättömien kanssa ja kommunistisen joukkotoiminnan vahvistaminen kapitalismia ja rahan valtaa vastaan!

Toverit,
Ollaan voimakkaasti täällä tänään!