Mummojen puolesta rahanvaltaa vastaan.

Joukko Malmin mummoja on alkanut kutoa ja myydä käsitöitään joukkoliikennetunnelissa. Mummot ovat tulleet ulos ihmisten ilmoille pienistä asunnoista ja nyt asiasta on tullut oikea valtakunnan haloo. Media kysyy ovatko mummot osa harmaata taloutta ja miten mummojen käsityömyynti vääristää kilpailua. 

Mummot ovat rohkeita ja aloitteellisia naisia, jotka haluavat kotona kuoleman odottamisen sijaan olla sosiaalisesti aktiiveja, olla näkyvillä ja osallistua omalla luonnollisella tavalla ihan normaaleihin tapahtumiin joita yleensä on kaikissa elävissä kaupungeissa ympäri maailmaa. Eivätkö vanhat naiset saisi Suomessa näkyä

Kysymys ei ainakaan ole harmaasta taloudesta, veroista tai bisneksestä. Malmin mummoissa konkretisoituu kysymys siitä rakennetaanko Helsingistä kaupunkilaisten, erilaisten ryhmien, nuorten, mummojen tai erilaisten vähemmistöjen ideoita ja aloitteita kannustavaa, suvaitsevaa ja osallistuvaa tekemisen kaupunkia vai annetaanko rahalle ja bisnekselle lupa avata ja sulkea kaupungin julkisia tiloja.  

Tuen, kannatan ja arvostan Malmin mummojen kansalaisrohkeutta ottaa haltuun omaa tilaa kaupungissa. Occupy- Helsinki-leirillä toimineena olen läheltä kokenut kaupungin häätämis-kulttuurin. Occupy-leiri häädettiin kesällä 2012 Kansalaistorilta ilman dialogia kaupungin kanssa. Häätämisten sijaan kaupunki saisi tukea paremmin kaupunkilaisten aloitteita.  Käsityöläisten ja taiteilijoiden näkyminen on tuttua useimmista sivistysmaista, joissa on toisenlainen yhteiskunnallinen lupa olla esillä. Taiteilijoiden ja käsityöläisten huono toimeentulo ja ihan konkreettinen köyhyys ovat vakavia syitä olla kaduilla ja maksuttomissa julkisissa tiloissa.

Rikkaan Helsingin reaktio on tyrmistyttävä. Ajatus mummojen häätämisestä on niin vanhanaikaista ja kertoo helsinkiläisten päättäjien nurkkakuntaisuudesta ja konservatiivisuudesta.  Huomenna selviää aiotaanko mummot todellakin häätää Malmin rautatien ylittävältä jalankulkutunnelilta vai voittaako tulevaisuuden Helsinki ja Malmin mummot. Paikallinen poliisi on kertonut mummoille pitävänsä mummojen läsnäolosta koska se on kuulemma parantanut alueen turvallisuutta.

Seisoin mummotunnelissa mielenosoituksessa. Kannoin itsetekemääni kylttiä, jossa luki ”Mummojen puolesta – rahanvaltaa vastaan”. Mummot tulivat pussaamaan, halaamaan ja saatoimme yhdessä vastata median kysymyksiin. Ihmettelin missä Forumin nuoret olivat. Nyt nuorilla olisi ollut hyvä paikka osoittaa solidaarisuutta. Pari kertaa mummot nappasivat minut käs´kynkkään ja marssimme yhdessä plakaatti pystyssä käytävän päästä päähän ja porukat taputtivat, peukuttivat ja huutelivat kannustushuutoja.