Demokraattisten hyvinvointikuntien puolesta!

Keskuskomitean kokouksessa Lautsialla hyväksyttiin SKP:n kuntavaaliohjema


On epäreilua romuttaa kuntapalvelut, myydä palvelutuotanto kansainväliselle bisnekselle, siirtää kassavirrat kunnalta yksityiselle, nostaa veroja ja vähentää perusturvaa. 

Yksityistämiseen johtavaa toimintaa argumentoidaan toiminnan tehostamisella. Vaihtoehtoja ei haeta ja syyksi perustellaan talouden tilaa. Se, että kuntien ja valtion kassaan virtaa entistä vähemmän palvelujen kautta rahaa on seurausta jo pitkään jatkuneesta uusliberalistisesta yksityistämisen politiikasta ja kokoomuksen onnistuneesta politiikasta hiljentää vasemmisto-opposito kutsumalla markkinavoimiin sopeutuneet vasemmistolaiset puolueet mukaan hallitustyöhön. Tehokkuuden jalkoihin jää siis koko keskustelu kuntien ja valtion roolista vastuullisena lähipalvelujen tuottajana. Vasemmisto vaikuttaa kokoomuksen sisällä - on sisäsiisti eikä pyri radikaaliin yhteiskunnalliseen muutokseen. 

Miksi me emme itse voisi tuottaa itse tarvitsemamme palvelut? 

Kyyti kaupallistaa  on niin kova, että kaikki EU:nkin tekemät tutkimukset peruspalelujen tuottamisesta lähipalveluina (saavutettavuus kävelyetäisyydellä) unohdetaan asukasdemokratiasta puhumatttakaan. Kriisi toimii taas hyvänä yksityistämisen katalysaattorina. 

Ei jättikunnille! 

Kuntauudistuksella aiotaan lopettaa suurin osa kunnista ja keskittää sosiaali- ja terveyspalvelut 25-37 niin sanotulle sote-alueelle. Suurten jättikuntien, valtion ja kuntien vastuun romuttamisen sijaan kannatan ihmisen kokoisia ja asukkaiden tarpeisiin vastaavia kuntia. 

Me voidaan hyvin  turvata kuntalaisten perusoikeudet ja alkaa vielä kehittää asukkaiden itsehallintoa. Vastustan lähipalvelujen, työpaikkojen ja kuntien lopettamislistoja. Väitän, että kuntavaaleissa voidaan vaikuttaa siihen saako Kokoomuksen johtama kuuden puolueen hallitus kävellä asukkaiden  ja kuntalaisten yli. Onneksi kuntavaaleissa on mahdollisuus valita SKP:n listoilta erilaisia ehdokkaita jotka eivät suostu leikkauslistojen ja budjettisopujen politiikkaan. 

Kriisien EU

Se, että Suomen  hallitus leikkaa kuntien rahoitusta on uusliberalistista EU-politiikkaa ja loogista yksisilmäisyyttä vain jos tavoitteeksi asetetaan yhteiskunta, jossa kuntien ja valtion rooli tarkoittaa vain  äärimmäisissä ensiavun tehtävissä toimimista. Samat kataisen listat  ja yhteiskunnan roolin alasajo ovat esillä muissakin EU-maissa. 

Markkinatalouteen sopetunut vasemmisto argumentoi  EU:n puolesta. Suurtyöttömyys, muukalaisvihamielisyyden kasvu ja finanssikriisi eivät ole kuitenkaan lisänneet hyvinvointia Euroopassa. Kapitalismi saa voimaa pahoin. Julkisten menojen leikkaaminen ja palvelujen kaupallistaminen ratkaisuna bisnesmiesten ja pankkien aikaan saamiin kriiseihin on sama kuin tarjoaisi viinaa alkoholistille.

Arhinmäen tennarit kopisee Suvi-Annen suuntaan

Jos hallituspuolueiden ajama kunnallisten palvelujen karsiminen ja kuntakoon paisuttaminen toteutuu, se kaventaa demokratiaa, lisää eriarvoisuutta ja kuihduttaa kuntien reuna-alueita.

Kataisen kuuden puolueen hallitus on leikannut 1,2 miljardia kuntien valtionavuista. Samalla lailla valtionosuuksia leikattiin 90-luvulla. Seurauksena oli palvelujen heikkeneminen, jonka laskuja maksamme vieläkin. 

Jos joku luuli jotain muuta niin pettyy sillä Vasemmistoliiton sisältäpäin vaikuttamisen, vastuunkantamisen ja kokoomus-yhteistyön politiikka viimeisen budjettipäätöksen jälkeen paljastaa, että Arhinmäen tennareilla ja Suvi-Annen koroilla ei ollut sittenkään mitään eroa.

Kokoomus määräsi budjettiriihessä  isoissa asioissa. Kuntien valtionosuuksien leikkaaminen jatkuu. Arvonlisäveroja korotetaan. Suurille yrityksille tulee lisää verohelpotuksia. Uusien Nato-sopivien aseiden hankkimiseen annettiin 560 miljoonan lisävaltuudet, jo aiemmin myönnettyjen miljardivaltuuksien päälle.

On vaihtoeto

Kuntien palvelujen lisärahoittaminen on välttämätöntä ja hyväksi. Pääomatuloja on alettava verottaa kunnallisverotuksessa kuten muitakin tuloja. Tämä tuottaisi kunnille 1,3 -1,8 miljardia euroa vuodessa. Kuntien valtionosuuksia ja osuutta yhteisöveron tuotosta on lisättävä. Kunnallisvero on muutettava progressiiviseksi ja kunnallisveron perusvähennystä on korotettava. 

Kuntien taloutta voidaan ja pitää vahvistaa myös kehittämällä kunnallista liiketoimintaa. Kuntien on tuotettava peruspalvelut itse ja hylättävä kalliit yksityiset palvelut!