Sao Paulon foorumi - Latinalaisen Amerikan politiikan suuri punainen pyöreä pöytä


Kuuban kommunistisen puolueen  Idalmis Brooks Beltran oli yksi Väli-Amerikan ja Karibian alueen innostavimmista puheenvuoroista Sao Paulon foorumin alueellisissa keskusteluissa Caracasissa, 4.7.2012 (kuva JP Väisänen


Sao Paulon foorumi tuo kerran vuodessa Latinalaisen Amerikan vasemmistoa, radikaaleja vasemmistolaisia ja punavihreitä, kommunistisia puolueita ja joukkoliikkeitä saman pöydän ääreen. Ensin käydään kahden välisiä keskusteluja ja sitten alueellisia tapaamisia. Lopuksi kaikki ovat mukana yleiskeskustelussa. 


Tänä vuonna tapaaminen on Caracasissa Venezuelassa 3 - 6. 7. Hugo Chaves ja PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela - Venezuelan yhtynyt sosialistinen puolue) valmistautuvat samaan aikaan näkyvästi syksyn presidentin vaaleihin.
SP-foorumin alueelliset tapaamiset on  jaettu kolmeen osaan; Andien ja Amazonasin alueeseen, Chilen, Argentiinan ja Uruguayn Cono Sur:in alueeseen ja Väli-Amerikan ja Karibian alueeseen.
Solidaarisuutta Haitille
Väli-Amerikan ja Karibian tapaamisen puheenjohtaja toimi EL Salvadorin FMLN (Farabundo Martí National Liberation Front) Nidia Diaz. Tapaamiselle varattu kokoushuone oli tupaten täynnä. Keskutelu eteni muodollisesti. Kaikki halukkaat pääsivät ääneen. Yhteinen kannanotto tehtiin liittyen Haitille annetun humanitäärisen avun väärinkäyttöön. 8 kohdan kannaotossa otettiin kantaa mm. myös julkiseen koulutuksen, terveydenhoidon ja kansalliseen suvereniteetin puolesta.
Kuuba innostaa muutokseen ja rohkeuteen
Kuuban kommunistisen puolueen Idalmis Brooks Beltran oli yksi alueen innostavimmista keskustelunavaajista. SP-foorumi oli tuksin ehtinyt alkaa kun Brooks Beltran puhui jo Caracasin kontekstista ja yhteishengestä, jolla käydään globaalin kriisin kimppuun. 
”Kriisi on tuonut vallankumouksen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin” esitti Brooks Beltran ja patisti naapurimaiden tovereita visioimaan parempaa tulevaisuutta. ”10 vuotta sitten en uskonut olevani mukana kaiksessa tässä radikaalin vasemmiston toiminnassa, jossa tänään on mahdollista olla mukana kuten esimerkiksi Albassa ja Celacissa” sanoo kuubalainen ja lataa kovalla, että ”Jos vallankumous sitä niin vaatii niin kaikki mikä on muutettava on myös tänään muutettava. Näin ovat linjanneet niin Marx kuin Fidel” vakuuttaa Brooks Beltran ja päättää rohkeuteen ja uskaltamiseen sekä innostavan, että kaikessa ideologisessa vakavuudessa velvoittavan puheenvuoronsa kertomalla Kuuban nykyisen johtajan Raul Castron sanoneen, että suurin uhka mitä vallankumous voi kohdata ovat meidän omat virheemme”