Chavez haastoi Sao Paulon foorumin todelliseen vallankumoukseenVuosittain Latinalaisen Amerikan edistykselliset vasemmistolaiset ja kommunistiset puolueet ja joukkoliikkeet kokoontuvat yhteen, tapaavat toisiaan kahdenvälisissä ja alueellisissa keskusteluissa, syventävät yhteisymmärrystä asioista kuten uusliberalismi, sosialismi, maahanmuutto, puolustus, huumekauppa, turvallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvon kysymykset, päivittävät poliittista tilanneanalyysiä ja laativat yhteisen julkilausuman.

Tänä vuonna Sao Paulon foorumia isännöi Fidel Castron jälkeen ehkä maailman toiseksi tunnetuin vallankumousjohtaja, Venezuelan istuva presidentti, Venezuelan yhtenäisen sosialistipuolueen (PSUV) ja Suuren isänmaallisen Polo Patriotico (GPP) presidenttiehdokas Hugo Chavez Frias.
Venezuelan pääkaupungista, vihreiden vuorten ympäröimästä laaksokaupungista Caracasista tuli 2-6.heinäkuuta neljäksi päiväksi maailman vasemmiston pääkaupunki. Sao Paulon foorumiin osallistui yhteensä 800 toveria, 50 eri maasta, 100:sta eri puolueesta ja viidestä eri maanosasta.

Aloitteellinen Euroopan vasemmisto

Euroopan vasemmiston ja Sao Paulon foorumin kahdenvälinen tapaaminen aloitti foorumin.
Foorumin puheenjohtaja Valter Pomar Brasilian työn puolueesta toimi kahdenvälisen tapaamisen puheenjohtajana.  Euroopan vasemmistoa tapaamisessa edustivat Latinalaisen Amerikan työryhmän jäsenet Ranskan kommunistisen puolueen Obey Ament, Saksan Die Linken Dietmar Schultz, ja Suomen kommunistisen puolueen JP Väisänen. Lisäksi puolueitaan kokouksessa Euroopasta edustivat Ranskan kommunistisen puolueen Jacques Fath, Die Linken Saksan valtiopäivien kansanedustajaWolfgang Gehrcke ja Portugalin vasemmistoblokin ja Euroopan yhtyneen vasemmiston ja pohjoisen vihreän vasemmiston (GUE/NGL) Renato Soeiro.

Euroopan vasemmisto toimi tilaisuudessa keskustelun avaajana. Latinalaisen Amerikan työryhmä oli ennakkoon valmistellut asiakirjan keskustelun pohjaksi. 
Euroopan vasemmiston laatima keskustelun avausasiakirja on haastava listaus ajankohtaisista asioista ja lähes yhtä mielenkiintoinen kuin itse Euroopan ja Latinalaisen Amerikan poliittinen tilannekin. Asioita keskustelun pohjaksi olivat mm; euro ja finanssikriisi, kapitalismin vastaiset uudet aloitteet, julkisen sektorin ja demokratiakehityksen haasteet, työläisten oikeudet, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymykset, joukkoliikkeet ja molemmin puoleiset yhteiset konkreettiset aloitteet ja kampanjat.

Vuonna 2011 SP-foorumi ja puolueet tapasivat Nicaraguassa. Carlos Fonseca, Nicaraguan sandinistisesta rintamasta esitti Caracasissa, että kahdenvälisistä tapaamisista tehtäisi vielä paljon systemaattisempia. ”Me emme ole organisoituneet tarpeeksi globaalisesti - meidän pitäisi järjestäytyä vielä paljon paremmin koska vastassamme on hyvin tehokas oikeistolainen uusliberalistinen poliittinen koneisto ja sitä tukeva sotilasliitto Nato” perustelee sandinisti Fonseca.  Lisäksi Fonseca esitti, että kolonialismin ja tasa-arvon kysymykset otettaisiin voimakkaammin esille kahdenvälisissä kampanjoissa ja asiakirjoissa.

Maahanmuutto ja rasismi haastavat yhteistyöhön
SP-foorumin Euroopan alueellinen sihteeristö perustettiin Madridissa tammikuussa 2012. edellisen foorumin (Managua, Nicaragua 2011) aloitteesta.  Sihteeristön tehtävänä on pitää alueellisesti yhteyttä SP-foorumin ja eurooppalaisten poliittisten toimijoiden välillä. Työtä ohjaa vuosittain valittava SP-foorumin työryhmä. Sihteeristö koordinoi osallistumista eurooppalaiseen poliittiseen keskusteluun, miten asettua muukalaisvihamielisyyttä ja rasismia vastaan ja miten voimistaa keskustelua maahanmuuttajien oikeuksista mm. tiedotuskampanjoilla. Sihteeristön korostaa, että Euroopassa asuvat maahanmuuttajat ovat osa yhteiskuntaa, kulttuuria, demokratiaa ja eurooppalaisten maiden kehitystä ja tulevaisuutta.

Marraskuussa 2012 SP-foorumi ja Euroopan vasemmisto järjestävät yhdessä Santiago de Compostelassa, Espanjassa seminaarin, jossa käsitellään laajasti maahanmuuton kysymyksiä Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Rauhan puolesta, kapitalismia vastaan

Tunniksi suunniteltu kahdenvälinen tapaamisesta tuli yli kolme tuntinen varaslähtö SP-foorumille. Tilaisuuden runsas osanotto, keskustelujen juurevuus ja vakavuus kertovat globaalista poliittisesta jännityksestä, molemminpuolisesta kiinnostuksesta ja yhteistyön todellisesta tarpeesta. Toisaalta joku olisi voinut luulla tulleensa keskelle rauhanpuolustajien kokousta. 

Latinalaisessa Amerikassa, Paraguayssa ja Boliviassa tapahtuneet interventiot, Syyrian syvenevä sotatila ja laaja, monimutkainen Lähi-idän problematiikka haastavat radikaalia vasemmistoa entistä terävimpiin rauhanpoliittisiin aloitteisiin. Kahdenvälisessä keskustelussa useissa puheenvuoroissa vaadittiin yhteiselle toimintakalenterille Naton vastaista toimintaa.

Vasemmiston radikaali profiili
Saksan Die Linken Wolfgang Gehrcken mielestä nykyinen globaalikriisi ja sota kuuluvat yhteen. ”Ihmisille on kerrottava ettei Libyassa, Syyriassa tai sodissa yleensäkään ole missään määrin mitään tekemistä ihmisoikeuksista. ”Krieg und Kriese” - sota ja kriisi ovat saman asian eri puolia” alleviivasi Gehrcke omassa puheenvuorossaan.

Kansanedustaja Gehrcke peräänkuuluttaa vasemmiston radikaalia profiilia. ”Vasemmiston uusi radikaali profiili löytyy rauhankysymysten lisäksi kapitalismin vastaisuudesta ja kritiikistä Euroopan Unionia kohtaan ” listaa Gehrcke. Viimeaikaiset uutiset kertovat miten Saksan liittokansleri Angla Merkel vaatii loputtomasti lisää tukea pankeille ja suurpääomalle - finanssikriisin aiheuttajille. Merkelin poliittiseksi tunnukseksi on noussut hänen oma uusliberalistinen hokema - lisää Eurooppaa!  ”On radikaalin vasemmiston paikka tehdä vastalause finanssipääoman ja oikeiston tukemiselle. On radikaalin vasemmiston paikka vaatia Merkelin ”lisää Eurooppaa” hokeman sijasta enemmän toisenlaista Eurooppaa” vakuuttaa Gehrcke. 

Vaalit vallankumous ja sosialismi

Ensi syksynä Suomessa ja Venezuelassa käydään molemmissa maissa merkittävät vaalit. Suomessa äänestetään siitä saako uusliberalistinen hallituksen leikkauspolitiikka jatkaa tuhoaan kuntatasolla vai kokoaako nykymenoon tyytymättömien esittämä radikaali vaihtoehto uutta voimaa puolustamaan lähipalveluja ja todellista demokratiaa.

Venezuelassa äänestetään syksyllä siitä jatkuuko Chavezin sosialistinen kumous. Suomen vaaleista ei ole vielä ennusteita muutosvoimista mutta niin kauan kuin suomalainen vasemmisto hyväksyy markkinatalouden lainalaisuudet ja kokoomuksen toimintasuunnitelmat ennusteet radikaalin vasemmistolaisen yhteisrintaman menestyksestä eivät ole kovin suuret.

Venezuelassa kansa rakastaa Chavezsia, kansanvalta (poder popular) ja erilaiset konkreettiset sosialistiset Chavezin politiikan teot kuten uusittu eläkejärjestelmä, lisätty asuntotuotanto tai esimerkiksi se että jokaiselle ala-asteen koululaiselle annetaan opetusta oman henkilökohtaisen minitietokoneen avulla ovat paikallisia esimerkkejä edistyksestä ja lupaavat Chavezille menestystä vaaleissa. Sao Paulon foorumin 41 kohtaisessa julkilausumassa annetaan täysi tuki Chavesin jälleenvalinnalleVenezuelan presidentiksi.

Chavez kumouksen katalysaattori

Chavezilla oli pokkaa, kaksi ja puolituntisen puheenvuoronsa jälkeen kertoa Sao Paulon foorumille, suorana televisioidussa päätösjuhlassa, että ” En oikeastaan itse pidän ollenkaan tällaisista foorumeista, joissa vaan puhutaan, taputetaan ja sitten lopuksi jokainen palaa omiin lähtöpisteisiin”.

Olen Chavezin kanssa samaa mieltä siitä, että Sao Paulon foorumille ja sitä seuranneille edistyksellisille puolueille on aiheellista esittää kysymys foorumin päämääristä ja tavasta toimia. Ei oikeastaan ollut mikään ihme tai yllätys, että vallankumouksellinen Chavez kysyisi suoraan Sao Paulon foorumin pääsihteeriltä Valter Pomarilta ”Missä on Sao Paulon foorumin todellinen poliittinen johto ja missä on sen konkreettinen toimintasuunnitelma? Kerrassaan herkullista! Emme kuulleet nyt vastausta Caracasissa mutta tuskin tarvitsemme odottaa ensi vuoden Sao Paulon foorumiin, (jonka isäntämaata ei ole vielä ilmoitettu) asti että keskustelu foorumin ja vallankumouksen suhteesta saa uusia avauksia.

Kriisi toi vallankumouksen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin

Sao Paulon foorumin Väli-Amerikan ja Karibian alueellisessa tapaamisessa Kuuban kommunistisen puolueen Idalmis Brooks Beltran innosti luovaan itsenäiseen ajatteluun, rohkeuteen ja poliittiseen analyysiin, jossa kaiken oikeistolaisen painostuksen keskellä kyettäisiin erottamaan uusia edistyksellisiä aloitteita.  Brooks Beltranin mielestä todellista demokratiaa vaativa Occypy-liikkeen radikaali maailmanlaajuinen toiminta on tuonut vallankumouksen ajatuksen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Sao Paulon foorumin suuressa iltajuhlassa Hugo Chavez lähetti erityisen solidaarisuusviestin maailmanlaajuiselle tyytymättömien Occupy- joukkoliikkeille. ”Meillä on maailmanlaajuinen konkreettinen tyytymättömien liike, joka on rohkeasti asettunut maailman pahaa vastaan kuten työläisten riistoa ja tiedotusvälineiden mielivaltaa vastaan.” huomio Chavez ja lisäsi ,että ”Ranskan, Kreikan ja Chicagon nuorison lisäksi jopa Israelissa nuoret ovat liittyneet tähän radikaalin tyytymättömine Occupy-liikkeeseen.”