18. Sao Paulon foorumi rauhan puolesta uusliberalismia vastaan


Mainos Caracasin keskustassa toivottaa Sao Paulon foorumin tervetulleeksi Venezuelaan 
                                                                                                                                (Kuva JP Väisänen)
Euroopan vasemmiston ja SP- foorumin kahdenväliset keskustelut aloittivat Sao Paulon foorumin 3.7.2012. Bilateraaliseen - kahdenväliseen tapaamiseen osallistui  40 henkilöä eri vasemmistolaista ja kommunistisita puolueista Euroopasta ja Latinalaisesta Amerikasta. 


Kahdenvälisiä tapaamisia paljon laajempi Latinalaisen Amerikan vasemmistolaisten puolueiden, radikaalien punavihreiden ja kommunististen puolueiden ja joukkoliikeiden Sao Paoulon foorumi Venezuelan Caracasissa jatkuu aina 6.7. asti alueellisina ja yleisfoorumeina, työryhminä ja keskusteluina.
Bilateraali varaslähtö


SP-foorumin puheenjohtaja, Brasilian työn puolueen Valter Pomar (kuva JP Väisänen)

Foorumin puheenjohtaja Valter Pomar Brasilian työn puolueesta toimi myös Euroopan vasemmiston ja SP-foorumin kahdenvälisen tapaamisen puheenjohtajana.  Euroopan vasemmistoa tapaamisessa edustivat Latinalaisen Amerikan työryhmän jäsenet Ranskan kommunistisen puolueen Obey Ament, Saksan Die Linken Dietmar Schultz, ja Suomen kommunistisen puolueen JP Väisänen. Lisälksi puolueitaan kokouksessa Euroopasta edustivat  Ranskan kommunistisen puolueen Jacques Fath,  Die Linken Wolfgang Gehrcke ja Portugalin vasemmistoblokin ja GUENL:n Renato Soeiro.
Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Pierre Laurent ja varapuheejohtaja Alexis Zipras osallistuvat foorumin yleiseen keskusteluun.
Euroopan vasemmisto avaa keskustelua
Euroopan vasemmisto toimi tilaisuudessa keskustelun avaajana. Latinaisen Amerikan työryhmä oli ennakkoon valmistellut asiakirjan keskustelun pohjaksi. 
Euroopan vasemmiston laatima keskustelun avausasiakirja on haastava listaus ajankohtaisista asioista ja lähes yhtä mielenkiintoinen kuin itse Euroopan ja Latinalaisen Amerikan poliittinen tilannekin. Asioita keskustelun pohjaksi olivat mm; euro ja finassikriisi, kapitalismin vastaiset uudet aloitteet, julkisen sektorin ja demokratiakehityksen haasteet, työläisten oikeudet, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymykset, joukkoliikkeet ja molemmin puoliset yhteiset konkreettiset aloitteet ja kampanjat.
Uusliberalismi ja militarisoituminen haastavat vastarintaan

Euroopan vasemmisto ja Sao Paulon foorumi kahdenvälisessä tapaamisessa 

Vuonna 2011 SP-foorumi ja puolueet tapasivat Nicaraguassa. Carlos Fonseca - Nicaraguan sandinistiseta rintamasta esitti nyt Caracasissa, että  kahdenvälisistä tapaamisista tehtäisi vielä paljon systemaattisempia. ”Me emme ole organioistuneet tarpeeksi globaalisesti - meidän pitäisi järjestäytyä vielä paljon paremmin koska vastassamme on hyvin tehokas oikeistolainen uuslbieralistinen politittinen koneisto ja sitä tukeva sotilasliitto Nato” perustelee sandinisti Fonseca.  Lisäksi Fonseca esitti, että kolonialismin ja tasa-arvon kysymykset otettaisiin voimakkaammin esille kahdenvälisisssä kampanjoissa ja asiakirjoissa.
SP- foorumin Euroopan alueellinen sihteeristö
SP-foorumin Euroopan alueellinen sihteeristö perustettiin Madridissa  tammikuussa  2012. edellisen foorumin (Managua, Nicaragua 2011) aloitteesta.  Sihteeristön tehtävänä on pitää alueellisesti yhteyttä SP-foorumin  ja eurooppalaisten poliittisten toimijoiden välillä. Työtä ohjaa vuosittain valittava SP-foorumin työryhmä. Sihteeristö koordinoi osallistumista eurooppalaiseen poliittiseen keskusteluun, miten asettua muukalaisvihamielisyyttä  ja rasismia vastaan ja miten voimistaa keskustelua maahanmuuttajien oikeuksista mm. tiedotuskampanjoilla. Sihteeristön korostaa, että Euroopassa olevat maahanmuuttajat ovat osa yhteiskuntaa, kulttuuria, demokratiaa ja eurooppalaisten maiden kehitystä ja tulevaisuutta.
Marraskuussa 2012 SP-foorumi ja Euroopan vasemmisto järjestävät yhdessä  Santiago de Compostelassa, Espanjassa seminaarin, jossa käsitellaan laajasti maahanmuuton kysymyksiä  Euroopassa ja Latinalaisessa Amerkikassa.
Rauhan puolesta, kapitalismia vastaan
Tunniksi suunniteltu kahdenvälinen tapaamisesta tuli yli kome tuntinen varaslähtö SP-foorumille.Tilaisuuden runsas osaanotto, keskustelujen juurevuus ja vakavuus kertovat globaalista poliitisesta jännityksestä, molemminpuolisesta kiinnostuksesta ja yhteistyön todellisesta tarpeesta. Toisaalta joku olisi voinut luulla tulleensa keskelle rauhanpuolustajien kokousta.  Latinalaisessa Amerikassa, Paraguayssa ja Boliviassa  tapahtuneet interventiot, Syyrian syvenevä sotatila ja laaja-monimutkainen Lähi-idän problematiikka haastavat radikaalia vasemmistoa entistä terävimpiin rauhanpoliittisiin aloitteisiin. Kahdenvälisessä keskustelussa useissa puheenvuoroissa vaadittiin yhteiselle toimintakalenterille Naton vastaista toimintaa.
Wolfgang Ghercke Sao Paulon foorumissa 2012 (kuva JP Väisänen)


Saksan Die Linken Wolfgang Gehrcke konkretisoi globaalia poliittista tilannetta selventämällä, että nykyinen kriisi ja sota ovat erottomasti yhdessä kulkevia asioita. ”Ihmisille on kerrottava ettei Libyassa, Syyriasssa tai sodissa yleensäkään ole missään määrin mitään tekemistä ihmisoikeuksista. ”Krieg und Kriese” - sota ja kriisi ovat saman asian eri puolia” alleviivasi Gehrcke omassa puheenvuorossaan.
Radikaali profiili
Wolfgang Gehrcke peräänkuulutttaa vasemmiston radikaalia profiilia. ” Vasemmiston uusi radikaali profiili löytyy rauhankysymysten lisäksi kapitalismin vastaisuudesta ja kritiikistä Euroopan Unionia kohtaan ” listaa Gehrcke. Viimeaikaiset uutiset kertovat miten Saksan liittokansleri Angla Merkel vatii loputtomasti lisää tukea pankeille ja suurpääomalle - finanssikriisin aiheuttajille. Merkelin poliittiseksi tunnukseksi on noussut hänen oma uusliberalistinen hokema - lisää Eurooppaa!  ”On radikaalin vasemmiston paikka tehdä vastalause finanssipääoman ja oikeiston tukemiselle. On radikaalin vasemmiston paikka vaatia Merkelin ”lisää Eurooppaa” hokeman sijasta enemmän toisenlaista Eurooppaa” vakuuttaa Gehrcke.