Vappu on mielenosoitus porvaripolitiikkaa ja leikkauslistoja vastaan!

JP Väisänen Högåsassa, Raaseporissa vappuna 2012


Vappu on mielenosoitus

SKP:n pääsihteeri JP Väisänen:

Tänään järjestetään maailmanlaajuinen mielenosoitus. Tänään tullaa toreille ja kaduille – nuorisotaloille ja puhujalavoille. Tänään lipunkantajat maailman eri kolkissa marssivat ja avaavat tietä luokkatietoiselle yhteistoiminnalle.

Tänään kapitalisteille, porvareille, EU-kurisopimuksen eliitille, kokoomukselle ja Kataiselle – rahan ylivallalle ja suurpääomalle esitetään maailman laajuinen protesti!


Liikkeemme on kansainvälinen, radikaali ja demokraattinen.

Olemme kansainvälisiä koska työ luo hyvinvointia ja me ihmiset kaikkialla tarvitsemme niitä molempia – työtä ja hyvinvointia. Olemme radikaaleja koska katsomme rohkeasti tulevaisuuteen, haluamme yhteistyötä, osallistuvaa demokratiaa ja avaamme tietä nykyaikaiselle sosialismille. Markkinatalouden ja kapitalismin kumoaminen on radikaalia. Olemme demokraattisia koska muutosvaatimuksemme perustuu yhteistyöhön muiden poliittista ja yhteiskunnallista muutosta haluavien kanssa.

Täällä olemme koska tilanne Suomessa, Euroopassa ja työväestöllä maailmanlaajuisesti on sietämätöntä. Täällä on oltavakin koska poliittinen tilanne haastaa meidät kumoukselliseen toimintaan. Täällä on hyvä ollakin koska todellisen demokratian ja uuden yhteiskunnan rakentaminen on mahdollista siellä missä halutaan muutosta ja missä käydään yhdenvertaista keskustelua.

Toverit - Täällä on mielenosoitus! Täällä on muutos! Täällä on tulevaisuus!

Nyt on aika rakentaa todellista demokratiaa ja kumouksellista toimintaa. Me täällä Suomessa ja Högåssa viemme eteenpäin kansainvälistä kutsua osallistua yhteiseen taisteluun.

Rahanvallan politiikka on tehnyt rikkaista rikkaampia ja köyhistä köyhempiä. Seurauksena suurpääoman politiikasta nuorisotyöttömyys on räjähtänyt silmille. Porvarien politiikka on nostanut ruoan ja lääkkeiden hintaa. Kataisen hallitus on jo ensimmäisen elinvuotensa aikana leikannut jo 5 miljardia € muutenkin alimitoitetusta budjettisopimuksesta.

Hallituksen ajama kuntauudistus on osa julkisten palvelujen ja menojen karsimista. Samalla sillä pyritään keskittämään päätösvalta pieneen piiriin, jotta lähipalvelujen lopettaminen ja laaja yksityistäminen voidaan toteuttaa. Asukkailta ja työntekijöiltä hallitus ei ole kysynyt mitään. SKP vastustaa hallituksen väkisin ylhäältä päin runnomaa kuntauudistusta. Vaadimme toisenlaista kuntakarttaa: demokraattisia hyvinvointikuntia, joissa kehitetään lähipalveluja ja lähidemokratiaa. Rahaa palveluihin ja työllistämiseen on otettava mm. laittamalla pääomatulot kunnallisveron piiriin ja luopumalla Nato-ohjusten hankkimisesta.

Tänä päivänä me työläiset olemme hyvin tietoisia niin paikallisesta kuin globaalista maailmanmenosta. Kapitalistien maailmakuva, raakuus ja markkinoiden ylivalta on käsin kosketeltavaa.

Elämme tilanteessa, jossa pitkään jatkuneen oikeistolaisen politiikan tuloksena yksityiselle sektorille on tehty jatkuvasti merkittäviä tulosiirtoja. Julkisen sektorin mahdollisuuksia toimia hyvinvoinnista ja kansalaisten perusoikeuksista vastaavana uskottavana ja luotettavana tahona on koko ajan karsittu. Suomalainen vasemmisto on hiljentynyt ja tullut hampaattomaksi sitä mukaa miten se on hallitus hallitukselta sopeutunut kokoomuksen politiikkaan ja markkinatalouden logiikkaan.

Vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien johto on ehkä vielä onnistunut harhauttamaan omat jäsenet uskomaan kaikkeen siihen hyvään mihin hallituksessa on mahdollisuus vaikuttaa.

Jos politiikassa on riittävää, että puolueen johtajan kuva on mediassa näkyvillä kannattaisi siirtyä suoraan viihteen puolelle.

Jos politiikassa on riittävää, että saa läpi esityksen perusturvan korotuksesta joka leikkauksien kokonaisvaikutuksesta jää lähinnä laulun reiäksi leipojan käteen kannattaisi jo siirtyä jonkun toisen puolueen jäseneksi.

Markkinatalouteen ja eliitin seuraan sopeutuneet hallitusvasemmiston kansanedustajat puhuvat tänä vappuna eri puolella Suomea ihan varmasti oikeudenmukaisuudesta ja solidaarisuudesta. Puheet eivät kuitenkaan kohtaa tekoja. Käytännössä hallitusvasemmiston edustajat ovat päättäneet kiristää erityisen ankarasti vähävaraisiin kohdistuvaa arvonlisäverotusta ja kunnallisia tasaveroja.

Toverit, liikkeemme on kansainvälinen


Kommunististen ja työväenpuolueiden kansainvälisellä yhteistyöllä on suuri merkitys myös paikallisen vastarinnan rakentamisessa ja vaihtoehtojen esittämiselle.

Seuraamme tänään reaaliajassa sosiaalisessa mediassa ja internetissä valtiollisten pörssiyhtiöidemme rötöksiä Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Tiedämme, miten suomalaiset bisnespoliitikot tekevät pitkää päivää EU-liittovaltion rakennushommissa.

Mielenosoituksemme ovat mukana globaalissa protestissa erilaisilla tyytymättömien toreilla ympäri maailmaa. Olemme 99%. Olemme osa maailmanlaajuista kapitalismin vastaista nykymenoon tyytymättömien liikettä. Olemme Suomessakin eri kaupungeissa mukana 12.toukokuuta kansainvälisenä toimintapäivänä vaatimassa todellista demokratiaa ja toimimassa rahaeliitin valtaa vastaan.

Olemme joukkovoimaisesti ja ylpeästi niitä, jotka ovat pystyttäneet protestiteltan kansalaistorille, pörssin eteen, Wallstreetille ja roskaksi porvarin silmään.

Toverit, liikkeemme on osa kuntakapinaa

Oikeistolaiset hallitukset Euroopan-laajuisesti kokoomuksen ja Kataisen six-pack mukaan lukien väittävä kuin yhdestä suusta, että kapitalistien harjoittamalle leikkauspolitiikalle ei ole mitään vaihtoehtoja. Ainoana vaihtoehtona porvarit näkevät työväenliikkeen taistelulla saavutettuja sosiaalisten ja demokraattisten oikeuksien leikkaamisen ja lopettamisen.

Julkisten menojen leikkaaminen on väärä vastaus kriisiin. Se vain pahentaa talouden taantumaa ja alistaa kehityksen yhä tiukemmin pankkiirien ja keinottelijoiden valtaan. Me vaadimme, että pankkien ja keinottelijoiden tukemisen sijasta asetetaan etusijalle työllisyys, julkiset palvelut, toimeentuloturva, asumismenojen alentaminen ja demokratian laajentaminen.

Suomen kommunistinen puolue on mukana eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen ja Euroopan vasemmiston kamppailussa leikkauspolitiikkaa ja rahaeliitin valtaa vastaan.

Suomessa Jyrki Kataisen hallitus on iskenyt sakset erityisesti kuntien palveluihin. Hallitus on päättänyt leikata kuntien palvelujen rahoituksesta kaikkiaan noin puolitoista miljardia euroa. Tämä on sietämätöntä ja loukkaa lapsiperheiden, vanhusten ja muiden peruspalveluja tarvitsevien oikeuksia. Me kommunistit vaadimme loppua leikkauksille!

Liikkeemme on ammattiyhdistysliikkeen taistelua


Hallitusten, EU:n ja pankkiirien komentoon ei tarvitse alistua. Tie ulos vaikeuksista ei löydy myöskään asettamalla eri maiden työläisiä ja vähävaraisia toisiaan vastaan. Ammattiyhdistysliike on yhdistänyt voimansa yleislakkoihin Belgiassa, Espanjassa, Italiassa, Kreikassa, Portugalissa, Tshekissä…. Vasemmisto on edennyt vaaleissa Ranskassa, Espanjassa ja Tanskassa, seuraavaksi todennäköisesti Kreikassa… Myös Suomessa tarvitaan vastarintaa ja vaihtoehtoja kokoomusvetoisen hallituksen politiikalle. SKP kutsuu mukaan rakentamaan rehellistä vasemmistolaista vaihtoehtoa ja tekemään loppua leikkauslistoille syksyn kuntavaaleissa.

Liikkeemme kantaa rauhanliikkeen lippua

Tänä vappuna ilmaisemme solidaarisuutta erityisesti Syyrian, Iranin, Palestiinan ja muille sodan ja väkivallan uhreiksi joutuneille kansoille. Suomen hallituksen paikka ei saa olla USA:n ja Naton sotajoukoissa painostamassa ja alistamassa muita kansoja. Me kommunistit vaadimme Syyriassa kaikkia osapuolia lopettamaan heti aseiden käytön ja hakemaan poliittisia neuvotteluratkaisuja. Vaadimme Palestiinan oikeutta itsenäisyyteen ja ydinaseettoman vyöhykkeen muodostamista Lähi-itään.

Liikkeemme on porvaripolitiikan vastaista eturintamaa

Porvaripolitiikka tarkoittaa entistä raaempaa ja väkivaltaista yhteiskuntaa, loputtomattomia valloitus-sotia, ikuiselta tuntuvaa Lähi-idän kriisiä ja sodan uhkaa niin Syyriassa kuin Iranissa. On kapitalistien ahneuden syytä että maailmassa on lapsia jotka eivät mene nukkumaan vatsat täynnä, että ihmiset kuolevat sairauksiin joihin on olemassa parannuskeinoja ja että aseisiin käytetään jatkuvasti enemmän rahaa.

Työ- miehet ja naiset, lapsiperheet, maahanmuuttajat, eläkeläiset ja nuoret,

Me kaikki tarvitsemme työtä ja hyvinvointia!
Me kaikki tarvitsemme uuden yhteiskunnan
- riiston sijaan reiluja rakenteita
- ihmistä ennen bisnestä
- loppua leikkauksille

Hyvää vappua ja rauhaa!