Vasemmistoliitto kapitalismin kaveriksi köyhien kustannuksella


Tavalliselle duunarille vasemmistoliiton, demarien ja vihreiden politiikka kokoomusvetoisessa hallituksessa tarkoittaa leikkauslistoja, kalliimpaa ruokaa, kalliimpia lääkkeitä ja entistä vähemmän ostovoimaa. Kokoomuksen kuntauudistus on kuolinisku kunnalliselle demokratialle, uusi alku yksityistämiselle, peruspalvelujen alasajolle ja jäähyväiset kunnalliselle tasa-arvokehitykselle. Hallitus leikkaa nyt kuluttajilta 750 miljoonaa ja kunnilta 500 miljoonaa. Yliopistot, lukiot ja ammatillinen koulutus joutuvat koville. Nuoret työttömyysturvaa tarvitsevat ja vähäosaiset kärsivät eniten.

Kataisen ja Urpilaisen kehysraameissa on kysymys yleiseurooppalaisista uusliberalistisista työllisyyttä lamaannuttavista ja perusturvaa heikentävistä täysin kohtuuttomista leikkauksista. Euroopan vasemmisto ja eurooppalainen ammattiyhdistysliike ovat torjuneet vastaavat leikkaukset epädemokraattisina ja työväenluokan etujen vastaisina.

Laskut laman aiheuttajille!

Suomalainen parlamentaarinen vasemmisto on toisessa leirissä kuin sen eurooppalaiset toverit. Vasemmistoliitto on mukana tukemassa ja hyväksymässä oikeiston leikkauspolitiikan ja EU-kurjistuksen. Jos vaalisloganissa sanottiin sen olevan pienen ihmisen asialla, hallituksen budjettiraamit ja ratkaisut paljastavat asian toiseksi.

On vastuutonta väittää, että nykymittaisena suoritetut leikkaukset suomalaiseen hyvinvointiin puolustaisivat työväenluokan etuja. Hallitus päätti raamisopimuksellaan laittaa laman laskun tavallisten ihmisten, työttömien, naisten, maahanmuuttajien ja vähävaraisten duunarien maksettavaksi, vaikka selvää on, että finanssipääoman, Euroopan unionin ja hallitusten edustajat ovat itse syypäitä kriisiin.

Tilanne on sietämätöntä ja hallitseva politiikka väärää. Kokoomus käyttää kriisiä häikäilemättä hyökkäykseen ja saa hampaattoman parlamentaarisen vasemmiston hyväksymään leikkaukset työväen oikeuksia ja demokratiaa vastaan.

Miksi suomalainen vasemmisto ei pidä kiinni sanoistaan, pettää äänestäjänsä, ryhtyy leikkauspolitiikan toimittajaksi, hyväksyy yksityistämisen ja valtuuttaa valtavat tulonsiirrot suurpääoman hyväksi? – Mitä sille on luvattu vastineeksi? Mahdollisuutta hymyillä mediassa ja lupaa istua puku päällä samassa pöydässä ”vastuuta” kantamassa.

Poliittisen tyhjiön leikkauspolitiikkaa

Hallitus päätti kehysriihessä leikata kaikkiaan 2,7 miljardia euroa. Noin 1,2 miljardia toteutetaan suorilla leikkauksilla ja loput 1,5 miljardia verojen kiristyksellä.
Arvonlisäveron korottaminen prosenttiyksiköllä iskee suorimmin vähävaraisiin ja sen vaikutus tuntuu eniten niissä ruokapöydissä, jossa jo muutenkin ihan tarpeeksi seurataan viimeisen päivän punaisia hintalappuja. Tuloveron taulukkotarkistuksista luovutaan ja yli 100 000 euroa ansaitseville tulee pieni solidaarisuusvero, mikä ei muuta asetelmaa jossa köyhiä kyykytetään kovimmin.

Vasemmistoliiton ja demarien puheet tuloerojen kaventumisesta ovat halpaa ja virheellistä retoriikkaa. Kokonaisvaikutukseltaan leikkauspolitiikassa kuilu rikkaiden ja köyhien välillä vain kasvaa. Vasemmistoliitto kertoo julkisuudessa kuitenkin jatkavansa tuloeroja pienentävää linjaa. Mustaa ei kannattaisi väittää valkeaksi, laihaa paksuksi.

Paavo Arhinmäki, Vasemmistoliiton puheenjohtaja myöntää blogikirjoituksessaan, että nyt tehtävät leikkaukset tuntuvat kohtuuttomilta ja ne on peruttava heti kun taloudellinen tilanne paranee. Arhinmäki väittää kuntatalouden nykyistä tilannetta hyväksi ja tiedostaa tulevien nettoleikkauksien aiheuttavan ongelmia. Arhinmäki toteaa, että leikkaukset ovat aina raskaita, mutta perustelee niitä sillä, että Suomi ei ole talouden tyhjiössä.

Radikaalin yhteistyön vuoro

SKP on esittänyt Vasemmistoliitolle yhteistyötä oikeistopolitiikkaa vastaan mutta Vasemmistoliiton johdolle on ollut tärkeämpää olla poliittisessa tyhjiössä ja samassa pöydässä kokoomuksen kanssa, kuin alkaa rakentaa pitkäjänteistä uusliberalismin ja kapitalismin vastaista oppositiopolitiikkaa jossa ihminen asetetaan ykköseksi ennen bisnestä.

Vasemmistoliiton johdon harjoittama politiikka tukee selkeästi markkinatalouden arvoja. Hallituskriittisten määrä lisääntyy ja vaatimus toisenlaisesta vasemmistolaisesta politiikasta on entistä ajankohtaisempaa. Kevään lisäksi ilmassa on nyt kapitalismin vastaisen yhteistoiminnan henkeä. Syksyn vaaleissa on kysymys myös siitä voiko markkinatalouteen sopeutunut vasemmisto jatkaa alibudjetoinnin ja leikkauslistojen politiikkaa. Vaihtoehtoja on aina. SKP kutsuu kaikkia rehellisiä vasemmistolaisia ja radikaaleja punavihreitä voimia mukaan kuntavaaleihin ja yhteisrintamaan leikkauspolitiikkaa vastaan. Nostetaan yhdessä uusi radikaali punavihreä vaihtoehto esille!