Maahanmuuttajat äänessä rasismia ja vihapuheita vastaan

kuva Toivo Koivisto

Perjantaina 24.2. osoitettiin mieltä maahanmuuttajiin kohdistuneita väkivallantekoja, surmia ja vihapuheita kohtaan. Reilu sata ihmistä oli saapunut Helsingin rautatientorille mielenosoitukseen reaktiona Oulun pitseria-ampumiselle. Viime lauantai-iltana (18.2.) oululainen 24-vuotias mies surmasi Kaukovainion kaupunginosassa olleen pitserian marokkolaistaustaisen työntekijän. Surmaaja ampui lopuksi myös itsensä.

Tänään samaan aikaan Helsingin mielenosoituksen kanssa Oulussa reilut 500 ihmistä oli kokoontunut vastustamaan väkivaltaa hiljaiseen mielenosoitukseen rauhan puolesta.

Kansanedustajat eivät ehtineet mukaan

Eduskuntatalolla hiljennyttiin kuolleiden muistolle. Nimettömänä pysytellyt nuori mies kysyi tilaisuudessa missä olivat nyt ne kaikki kansanedustajat jotka vaalien alla olivat olleet maahanmuuttajien äänistä kiinnostuneet. Demarinuorten Timo Kontio kiitteli puheessaan mahdollisuutta osallistua paikalle saapuneiden suruun ja pahoitteli etteivät demariedustajat olleet päässeet paikalle. Kontio vetosi väkivallan lopettamiseen ja sanoi kaiken väkivallan olevan turhaa ja tarpeetonta. Vain kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö oli saapunut paikalle. Moni tunnettu kansanedustaja askelsi tilaisuuden aikana portaiden alapuolella odottaviin takseihin.

Ollaan väkivallattomia ja vastataan rakkaudella

Olen samaa mieltä demarinuorten puheenjohtajan kanssa siitä, että maahanmuuttajiin ja koko yhteiskunnan väkivaltaistumiselle on saatava loppu. Kannoin miekkarissa taiteilijoiden rauhanjärjestön kylttiä, jossa luki; "Ei väkivallalle - Loppu, vihapuheille".

Nimetön somalimies vetosi eduskuntatalon portailla omassa puheessaan paikalla olleisiin maahanmuuttajiin etteivät he provosoituisi ja vastaisi vihapuheisiin takaisin vihalla. ”Ollaan väkivallattomia ja vastataan rakkaudella” oli nuoren miehen vetoomus.

kuva Toivo Koivisto

PANDIN vetoomus

PAND taiteilijat rauhan puolesta on viime vuosikokouksen julkilausumassa vedonnut suomalaisiin taiteilijoihin ja kulttuurityöntekijöihin, että rasistisiin ja ala-arvoisiltatuntuviinkin letkautuksiin, vitseihin ja murjaisuihin reagoitaisiin. Vetoomus on edelleen ajankohtainen.

Mielenosoituksessa tieto Pandin vuoden 2012 teemasta; monikulttuurisuus ja maahanmuuttajataiteilijat otettiin kiitoksin vastaan. Väitän, että elämme yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa tulevaisuutta ajatellen on vaarallista jäädä hiljaa hyväksymään poliittisesti epäkorrektit ja rasistiset puheenvuorot.