Duunarimarssi ja ”Loppu leikkauspolitiikalle”-banderolli

kuva Toivo Koivisto


Duunarit marssii tänään Helsingissä. Tänään banderolleihin kirjoitetaan hallituksen leikkauspolitiikan vastaisia iskulauseita. EU:n, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja erilaisten uusliberalististen hallitusten kuten Kataisen sateenkaarihallituksen leikkauspolitiikkaa vastustetaan tänään yleiseurooppalaisella mielenosoituksella. Tänään on Euroopan ammatillinen yhteisjärjestön EAY (ETUC) järjestämä mielenosoituspäivän 29.2. sopimusta vastaan, koska se sitoo EU-sopimukset leikkauspolitiikkaan ja ajaa Eurooppaa lamaan.

Vihaiset duunarit ovat oikeassa.

On täysin ymmärrettävää, että työntekijöiden mitta on tullut täyteen. Palkkojen jäädytykset ja leikkaukset ovat tulosta ylimielisestä oikeistopolitiikasta joka vähät välittää yhteiskuntarauhasta, yhteisestä sopimisesta ja työläisten oikeuksista. Olen tyytyväinen että oma puolueeni Suomen kommunistinen puolue on määrätietoisesti torjunut hallituksen leikkauspolitiikan ja työläisten työehtojen ja kaikkein heikompiosaisten toimeentuloon suunnitellut leikkaukset. Olen tyytyväinen että Euroopan vasemmisto on ilmoittanut tukevansa tänään kaduille tulleita nykymenoon tyytymättömiä mielensoittajia.

Me olemme kaduilla koska poliittinen eliitti ei kuuntele meitä. Me olemme kaduilla koska kapitalismin pääpuhujat Nicholas Sarkozy ja Angela Merkel ajavat epädemokraattisia muutoksia koko Eurooppaan.

Näpit irti meidän budjetista – Hands off our Budjet!

Porukat, miettikää nyt hetki! Miksi meidän pitäisi luovuttaa budjettivalta - siis oikeus päättää siitä mihin meidän verorahat käytetään, jollekin ilman minkäänlaisia demokraattisia valintaprosesseja valitulle Euroopan Unionin elimelle kuten Euroopan komissioille? Onko paksumpaa pitkään aikaan esitetty?

Suomen hallitus esittää, että nyt annettais vaan koko valta rahalle, pankkiireille ja bisnekselle. Ei mene läpi, sanon minä! Ja tämä sama viesti siitä, että jossain menee raja ja että tämä ei mene läpi kuuluu tänään Euroopan kaduilta. Maksakoot kriisin aiheuttaja itse omat laskunsa sanotaan eurooppalaisissa miekkarikylteissä kautta koko Euroopan.

Jos tämä ”Mercozy”-prosessi tapahtuisi Afrikassa, olisi itse EU jo tuominnut prosessin epädemokraattisena. Jos tämä prosessi tapahtuisi Latinalaisessa Amerikassa, olisivat Natojoukot jo jalkautuneet vastustamaan diktatuuria. Ja rahanvallan diktatuurista tässä on tänään kysymyskin ja eurooppalaiset konservatiivipuolueet ovat tämän taantumuksellisen kehityksen takana. Raha etsii nyt uusia markkinoita ja poliittinen eliitti on hurmoksessa.

Hyvää tässä tilanteessa on se, että markkinadiktaattorit ovat joutuneet paljastamaan kasvonsa. Nyt on aika vastata oikeiston esittämiin kurjistuksiin ja torjuttava jatkuva vähäpalkkaisten duunarien ja työttömien elämän kurjistaminen.

Suomen hallitus on omassa uusliberalistisessa hypetyksessään mennyt jos siihen, että parhaillaan käydään keskustelua siitä miten monta miljardia meidän toimeentulosta vielä pitää leikata.
Leikataanko viisi vai kolme miljardia jo ilmoitettujen leikkauslistojen lisäksi? Mitä sanoo suomalainen markkinatalouteen sopeutunut vasemmisto? Se sanoo, ettei leikata viittä mutta ehkä kolme tai kaksi ja korotetaan sen päälle vielä veroja ja tehdään näin vasemmistolaista politiikkaa yhdessä porvarien kanssa. Mukana markkinoilla ollaan koska se tekee meistä näkyviä vastuunkantajia. Näkyvää on myös tästä seuraava vasemmistolaisen politiikan uskottavuuden alamäkikin.

Kyllä yhteisvastuulle ja vastarinnalle!

Ymmärrän täysin duunareita, jotka ovat raivoissaan. On kerrassaan härskiä politiikkaa alibudjetoida ja supistaa vuosi vuodelta terveyspalveluja, leikata työttömyyden hoidosta ja nuorison rahoista – tulevaisuudesta säästetään ja ihan vaan sen takia että rikkaat voisivat entisestään rikastua.

On selvää että valtion omaisuutta myymällä ja yksityistämällä ei valtion roolia hyvinvoinnin tuottajan voida vahvistaa. Kokoomusjohtoiselle leikkauspolitiikalle ja kuntapalvelujen yksityistämiselle onkin tänään näytettävä Euroopan laajuisesti selkeä viesti ja se on Loppu leikkauksille ja hyvinvointivaltion rapauttamiselle – kyllä yhteisvastuulle ja kuntapalveluille!