Guggenheim - räikeää ja hävytöntä!


Guggenheim - räikeää ja hävytöntä!

Nykytaiteen museon Guggenheim-Helsingin tulevaisuudesta tiedotetaan julkisuuteen tiistaina 10.1. kello 10.00 Finlandia-talossa. Samaan aikaan käsitetaiteilija JP Väisänen ja mahdollisesti joukko muita taiteilijoita syö Mac Donald’sissa, protestoi ja kysyy miksi kansainvälinen taidebisnes ei itse rahoita oman ketjunsa laajentumista.

Näyttää siltä, että melkein kaikki Helsingin poliittiset valtuustoryhmät ovat hyväksymässä ajatuksen Guggenheimista, jota rahoitettaisiin kaupungin verorahoilla. Helsingissä ei pidä hyväksyä kansainvälisen taidebisneksen rahoittamista oman kulttuurin kustannuksella.

Suomalaisesta kulttuurista ja taiteesta ei tarvitse tehdä kuohittua, itsestään selvää, helppoa ja halpaa. Helsinkiä ei tarvitse myydä maailmalle kansainvälisesti tunnetussa ja kalliissa paketissa.

Kulttuurille ja taiteen rahoitukselle voimakas kyllä – bisnekselle ja brändäykselle selkeä ei!

Guggenheimin rahoittaminen kuntalaisten verorahoilla nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa olisi räikeää irvistelyä demokratialle ja hävytöntä pyllistelyä ihmisten hyvinvoinnille. Helsingissä Guggenheimista vouhottava poliittinen eliitti haluaa samaan aikaan leikata yhteiskunnan eri toimista, niin kulttuurista kuin peruspalveluista.

Helsingin Guggenheim-kuntapolitiikka on vanhanaikaista, laiskaa ja huonoa kulttuuripolitiikkaa. Taide näille päättäjille tarkoittaa tuttua, turvallista ja kaupallista maasta toiseen matkaavaa karavaanitaidetta.

Armani ja BMW ovat jo hakeneet Guggenheimin brändiltä vauhtia taloudelliselle kasvulleen ja imagolleen. Guggenheimissa ristiriitataiteet saavat varmasti odottaa omaa sponsoriaan. Toisiko Helsinki-Guggenheim Suomeen merkittävästi lisää turisteja? Ajatus turismin edistämisestä laittamalla paikalliset kulttuurin ja taiteen munarahat yhteen ja samaan ylikansalliseen koriin tuntuu harkitsemattomalta ja kertoo päättäjien heikosta sivistyksestä ja huonosta itsetunnosta.

Protesti

Guggenheim suomalaiselle taiteelle on yhtä tärkeä kuin Mac Donald’s suomalaiselle ruokakulttuurille. Kehotan kaikkia osallistumaan kyseenalaiselle ja monelle varmaan vastenmieliselle Guggenheim-lounaalle Mannerheimintien Mac Donald’s ravintolassa tiistaina 10.1.2012 kello 12.00.

Mac Donald’sissa tapahtuva Guggenheim ruokaprotesti on sukua protesteille, joissa sanoudutaan irti esimerkiksi sodan julmuuksista. Helsingin Guggenheimissakin on kysymys eräänlaisesta valloituksesta, jossa ylikansallinen taidebisnes pyrkii alistamaan ajatuksen toisenlaisesta.
Performanssiprotestissa Guggenheim ruumiillistuu Coca Colaan, hampurilaiseen ja ranskalaisiin. Lopuksi seuraa ennalta arvattava mutta huippuunsa viety liikesarja. Tarjotin palautetaan paikalleen. Kallista roskaruokaa peittänyt käärepaperi puristetaan nyrkillä ruttuun ja heitetään roskakoriin.

Helsinkiin, ei ainakaan minun nimissäni rakenneta kansainvälisen kulttuurin suurpääomalle yhtään uutta liikekeskusta.