Missä sotisit miljoonalla ja minkälaisia olisivat ne sankarit joille sinä järjestäisit juhlat?

kuva kansainvälisen rauhanliikkeen Afganistanin sodan vastaisesta mielenosoituksesta Bonnissa joulukuussa 2011 - banderollissa sanotaan "Ahneus johtaa sotaan" "Sota ei ole ratkaisu"


Sotaan miljoona puntaa päivässä

Puheet taantumasta ja lamasta eivät kosketa sotatoimia. Päinvastoin. Taantumalla on se maalimaanrauhaa heiluttava ominaisuus, että sotatoimilla ja uusilla asekaupoilla vaan kiihdytetään yhteiskunnallisia prosesseja jotka demokratian takia olisivat taloudelle liian hitaita.

Ihmisten yli kävely on sotaa

Suomen hallituksen leikkauspolitiikka on linjassa markkinatalouden vakuuden mekanismien kanssa. Tässä linjassa on mukana myös markkinatalouteen sopeutunut suomalainen vasemmisto. Uutta tilanteessa on kuitenkin nyt se, että poliittinen eliitti on parhaillaan luovuttamassa valtiollista budjettipäätäntävaltaa globaalille eurobisnekselle oikein niin, että se kirjataan kirjoihin ja kansiin. Aina silloin kun ihmisten ja kansalaisten perusoikeuksien yli kävellään on kysymys alistamisesta ja sodasta.

Niinpä muuten budjettikurista puhuvat ja leikkauslistoja kansalaisille esittelevät sotapoliitikot löytävät vaikka miljoonan päivässä (tai enemmänkin)sotaan jos on tarvetta. Sodan tarve on aina poliittista. Mitä sinä tekisit miljoonalla punnalla, dollarilla tai vaikka eurolla päivässä? Missä sinä aloittaisit sodan? Voisiko politiikalla ja rahalla tehdä jotain ihan muuta?

Säästöä sodassa

Britannian puolustusministeri Philip Hammond todistaa, että Britannia käytti seitsemän kuukautta kestäneessä Libyan sodassa 333 miljoonaa puntaa. Miljoona puntaa päivässä!

”Libyan sodassa käytettiin melkein kolmannes vähemmän rahaa kuin mitä parlamentti oli sallinut. Kokonaisuudessa menestyksellinen ulostulo” hehkuttaa Hammond

Sotaa juhlittiin näyttävästi

Kandan puolustusministerin avustaja Jay Paxton kertoo, että Kandassa juhlittiin Libyan sodassa palanneita kansallissankareita näyttävästi 850,000 Kandana dollarilla. Juhlissa esille marssitettiin 1 500 taistelu osastoa ja ilmavoimat olivat mukana esityksessä-

”Sotasankarien juhla oli arvokas mahdollisuus sitoa sotasankarit kanadalaisten tietoisuuteen ja kertoa tapahtumasta, jossa kanadalaiset miehet ja naiset auttoivat brutaalin hallinnon syrjäyttämisessä” puolusti Paxton.

Kriittiset kanadalaiset äänet kysyivät miksi vastaavaa juhlaa ei ole järjestetty yhdellekään Afganistanista palanneelle combat-taisteluryhmälle. Tähän Kandan puolusutusministeri MacKay on vastannut ilmoituksella, jossa todetaan Kanda on siirtänyt niitä juhlia vuoteen 2014.

Suomen asehankinnat kasvavat 1,5 miljardiin

Suomessa puolustusvoimien osalta menojen karsiminen näkyy lähinnä henkilöstön vähentämisenä.

Leikkauslistoja sinne tänne syytävä hallitus aikoo kutenkin käyttää ensi vuonna armeijan materiaalihankintoihin noin 700 miljoonaa. Hankintoja vähennetään eräiltä osin 43 miljoonaa, mutta kriisihallinnan materiaalihankinnat kasvavat lähes 10 miljoonaa.

Uusia tilausvaltuuksia asehankinnoista esitetään lähivuosille 210 miljoonaa ja Hawk-hävittäjien varustamiseen noin 8 miljoonaa. Yhteensä tilausvaltuudet nousevat tämän mukaan yli 1,5 miljardiin euroon. Ei siis lama tunnu missään kun maata ajetaan Nato-varustetasolle.

Asevarustelun jatkaminen liittyy budjettiesitykseen kirjattuun Nato-kumppanuuteen ja EU:n sotilaalliseen yhteistyöhön.

Jossittelusta kiihtyvään asevarusteluun

Yhdysvallat ja Venäjä ovat vuoronperään heittäneet ilmaan milloin Start, milloin TAE- tavanomaisten aseiden sopimuksista irtautumista. Jos supervallat luopuisivat aseiden kehittelyä ja määrää rajoittavista sopimuksista aukeaisi silloin myös ovet aseteollisuudelle. Haetaanko ydinaseista ja kauko-ohjattavista lennokeista veturia nykyiseen markkinatalouden taantumaan?(Lähde: TV News 12.12.2011, Suomen hallituksen budjettiesitys 2012, Blomberg News 8.12.2011)