Kansa kyllästynyt siihen että kehittäminen tarkoittaa irtisanomisiaNyt eletään sellaista kylmän talouspolitiikan viima-aikaa, jolloin suunnitelmat toisenlaisesta ja vaihtoehtoisesta rahankäytöstä yritetään jäädyttää heti alkumetreille. Nobel-palkittu taloustieteilijä Joseph Stiglitz uskoo Yhdysvaltain talouden olevan vaarassa syöksyä takaisin lamaan, ellei presidentti Barack Obaman hallitus elvytä taloutta aiottua enemmän. Arvostettu talousajattelija on myös varoittanut EU-maiden ajavan itse itsensä uuteen lamaan leikkaamalla julkisia menoja.

Kiviniemi kasvattaa kapitalismia

Suomessa Pääministeri Kiviniemi sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton lehdessä, että hallituksen on nyt tehtävä linjaukset, jotka vievät Suomen talouden mahdollisimman voimakkaan kasvun uralle.

Suomen porvarihallitus on tehnyt Stiglitzin mainitsemat linjaukset ja vihreä oikeisto on valmiina leikkaamaan alkavan talouskasvun. Patamusta budjetti kertoo karua kieltä siitä miten nykyinen poliittinen eliitti vähät välittää miten suomalaisen työntekijän, nuorison tai kunnissa naisvaltaisilla aloilla työskentelevien tulevaisuudessa käy. Välinpitämättömyydestä kertoo se, ettei hallituksen budjettiesityksessä ole mitään toimia valtion yritystoiminnan lisäämiseksi. Elvytyksen sijasta budjetin koko linja tähtää valtion menojen reaaliseen leikkaamiseen.

Pääministerin mielestä olennaista on, että nyt luodaan edellytykset uusien yritysten ja työpaikkojen syntymiselle. Näitä edellytyksiä keskustalainen pääministeri alkaa heti luoda leikkaamalla ensi vuoden budjetista 60 miljoonaa euroa työllisyysrahoista. Kiviniemi on ihan samoilla linjoilla valtion ja kuntien roolista kuin kokoomuskin. Poliittinen eliitti luo eduskunnassa edellytyksiä yksityisyrittämiselle ja ajaa koko kuntataloutta alas. Seuraavan kolmen vuoden aikana valtion ja kuntien työpaikoista leikataan 14 000 työpaikkaa. Jo pelkästään tasa-arvo syistä Kiviniemen hallituksen leikkauspolitiikkaa voidaan pitää epäsolidaarisena salkkuherrojen sopimuksena, jolla toteutetaan yleiseurooppalaista leikkauspolitiikkaa. SKP ei hyväksy kuntapalvelujen alasajoa vaan vaatii, että valtion ja kuntien työpaikkoja tulee lisätä muun muassa vanhusten ja lapsiperheiden palveluissa sekä muissa peruspalveluissa. Pienimpien eläkkeiden lisäksi on nostettava työttömyysturvaa, opintorahaa ja muuta perusturvaa on korotettava niin, että se nousee vähintään 900 euroon kuukaudessa

Euroopassa kasvaa uusi vastarinta

Eurooppalaiset valtionvarainministerit linjasivat pari viikkoa sitten yhteisessä kokouksessa Brysselissä talouspolitiikkaa koko Euroopan laajuisesti. Saksassa leikataan valtionbudjetista 10 miljardia ja samalla korotetaan veroja ja lasketaan erilaisia etuuksia sekä heikennetään kansalaisten sosiaaliturvaa. Tanskassa heikennetään työttömyysturvaa ja jäädytetään kehitysyhteistyömäärärahoja. Espanjassa leikataan julkisen sektorin keskipalkkoja 5:llä %, ja pidennetään eläkkeelle siirtymisikää 67 vuoteen. Ranskassa kaikki julkiset menot jäädytetään kolmeksi seuraavaksi vuodeksi ja julkista sektoria ajetaan alas sillä, että eläkkeelle siirtyvien tilalle ei palkata uusia työntekijöitä, mikä tarkoittaa vuositasolla 34,000 työpaikkaa pois peruspalveluista. Listaa voisi jatkaa jokaisen EU-maan kohdalla.

Nykyinen finanssikriisi on Euroopan pahin kriisi sitten 1930-luvun laman. Euroopassa on nyt yli 23 miljoonaa ihmistä vailla työtä. Työntekijät eivät ole vastuussa kriisistä, sen laskut kuuluvat pankkien maksettavaksi. Ja tämä kriisi ei ole ohi ennen kuin jokainen eurooppalaisten tuhlaajapankkien ja peluriyritysten ilmaan puhaltamat eurot ja sentit on saatu takaisin.

Tässä systeemissä – markkinataloudessa yritykset saavat pitää makeat voittonsa ja herrat optionsa. Kun kapitalismissa yritysjohtajat tulouttavat voittojaan he tekevät konkursseja. Kapitalismin logiikan mukaan yritysjohtajien, pankkiirien ja ahneiden keinottelijoiden tulonsiirrot ja rötökset eli laman laskut ei olisikaan heidän aiheuttamia vaan nyt tavallisten duunareiden, pienipalkkaisten naisten, työttömien ja maahanmuuttajien pitäisi ryhtyä kiltisti pörssikeinottelijoiden ja ahneiden kapitalistien syntipukeiksi ja maksaa tämän laman laskut. Maksakoot nyt itse oman ahneutensa aiheuttamat laskut. Emme hyväksy tätä budjettia, jossa köyhät joutuvat taas kärsimään eniten kun kiviniemen uusille yrityksille luodaan niitä edellytyksiä.
Koko laaja eurooppalainen ay-liike ja radikaali vasemmisto ei aio hyväksyä kokoomuksen Kataisen ja eurokapitalistien suunnitelmaa maksattaa laman laskut työväestöllä. Euroopan vasemmisto vaatii lisää työpaikkoja ja työtä jolla elää, parempaa työsuhdeturvaa, pätkä- ja halpatöiden siirtämistä historiaan, eläkkeiden parantamista, työajan lyhentämistä, tulojaon muuttamista työntekijöiden hyväksi, sosiaaliturvan parantamista ja palkan alennusten torjumista.

Pääministeri lupaa Elinkeinoelämän keskusliiton haastattelussa, että koko julkinen sektori käydään nyt perusteellisesti läpi koska palvelutuotantojärjestelmää on kehitettävä. Tämä on pääministerille suuri haaste. Haaste se on myös meille kunnan katujen kuluttajille, mattimeikeläisille, työttömille ja niille joiden eläke tai työstä saatu palkka ei riitä edes asumiskuluihin. Me olemme jo saaneet tarpeeksi siitä, että kehittäminen tarkoittaa irtisanomisia, tuotannon siirtämistä halpatyömaihin tai että vapaus tarkoittaa sitä, että eurooppalainen työväki liikkuu paikasta toiseen ilman työehtosopimuksia ihmisoikeuksista puhumattakaan.