Hallitus heittää köyhäin luita Lapin duunareille

Köyhä on tottunut siihen, että ihmisarvoa saa juuri eteen heitetyn luun verran. Kunnallispolitiikan eliitti on kautta Suomen valmis heittämään erilaisia onnettomia luita kuten ydinvoimaloita ja patamustia budjetteja työtä ja toimeentuloa vaativien kuntalaisten eteen. Kokoomus luulee, että sillä on varaa puhua valtion rahapulasta ja korottaa samaan aikaan valtion sotilasmenoja. Poliittisella eliitillä on pokkaa ehdottaa omien palkkojen korottamista Eduskunnassa. Tiesittekö, että rikas Suomi hakee EU:lta ruoka-apua? Köyhäinapua saadaan nyt puolet enemmän kuin viime vuonna. Suomi vastaanottaa EU:lta yhteensä 2,7 miljoonaa kiloa ruoka-apua – eikä se edes riitä koska leipäjonot vaan kasvavat!

Juhlaan ei ihan oikeasti ole aihetta, mutta juhlijoita näyttää olevan enemmän kuin sopivaa. Etelässä asti on nähty myös kuvia meri-lappilaisesta samppanjan juonnista. Ydinvoiman kannattajaporvarit ovat juhlineet makeasti vihreän oikeistohallituksen ydinvoimapäätöstä.

Ydinvoima vaarallinen kehityksen veturi

Simon kunnan suunnitelmana on kehittyä yritystoiminnan verotulojen kautta. Kunnan johdon mielestä ydinvoiman toisi kunnalle kehitykseen tarvittavaa potkua. Uskallan olla erimieltä. On suuri vaara että kunta potkaiseekin tyhjää väärällä energiapolitiikallaan. Nyt uusia yrittäjiä kalastellaan paikalle merihenkisyydellä. Tarjotaan yrittäjille ja yrittäjäperheille laadukkaita palveluita ja kaikkea tätä mukavasti ydinvoimalaitoksen vieressä.
On totta, että luonnon kauniissa Meri-Lapissa olisi mahdollisuus kehittää esimerkiksi matkailu-, majoitus-, ohjelma- ja ravitsemusliiketoimintaa. Toisaalla Suomessa, Satakunnassa Olkiluodon ohi ajaessa huomaa tien vieressä tutun nähtävyydestä kertovan ”kisvilli” merkin. Ei kai joku väitä nyt, että ydinvoimala toisi paikkakunnalle uudenlaista ydinvoimaturismia tai, että se kehittäisi uskottavasti maakunnan luontoarvoja. On ihan aiheellista kysyä vaikka kuntalaiset itse haluaisivatkin asua voimalan vieressä, että kuka haluaisi tulevaisuudessa matkustaa lomalle virkistymään ydinvoimalan viereen? Vielä ei ole ihan satavarmaa tipahtaako tämä täyspotti Simon Maksniemeen, Karsikon kalasataman läheisyyteen vai nappaako joku toinen kunta uuden ydinvoimalan edistämään kunnan taloutta.

Ei meillä Suomessa ihan oikeasti tarvita yhtään lisää ydinvoimaa, ei Simoon eikä minnekään muuallekaan sen takia, että sähkönkulutuksen kasvaminen sitä vaatisi. Kyllä maan hallitus on tehnyt ydinvoimapäätöksen ihan sen takia että tavoitteena on tuottaa suomalaista ydinsähköä kansainvälisille markkinoille.

Kyllä meillä Suomessa on mahdollisuus myös tehdä asioita toisin. Oletko ajatellut, että voimme säästää energiaa uudella teknologialla ja tietysti omilla valinnoillamme. Kun uusiutuvan energian lisäystavoitteet ja energiaa säästävät tekniset ratkaisut lasketaan yhteen, niin Suomi tulee olemaan omavarainen sähkön suhteen jo ensi vuosikymmenellä. Mitä tulee teollisuuteen, olisi esimerkiksi Tornion-Kemin-Oulun-Raahen seudulle mahdollisuus vetää maakaasuputki Venäjän puolelta.
Olisi myös aika lopettaa suomalainen naiivius ydinvoimaan liittyvien riskien suhteen. Ydinvoima tarkoittaa vaarallisten, radioaktiivisten aineiden käsittelyä ja niiden tuhatvuotista jätevastuuta. On täysin vastuutonta kieltäytyä huomioimasta mahdollisuutta, että hallitsemattomia onnettomuuksia ja radioaktiivisia päästöjä, joita on tapahtunut maailmalla ydinvoiman tuotantoketjun jokaisessa vaiheessa ei voisi tapahtua täällä meillä vain siksi että olemme erinomaisia suomalaisia.

Lohipitäjään halpatyövoimaa ulkomailta

Simo on toista kertaa mukana ydinvoimalakilpailussa joten lobbaaminen osataan. Ensimmäisen kerran lohipitäjään kaavailtiin ydinvoimaa jo vuonna 1973. Paikallisporvarit yrittävät nyt myydä ydinvoimaa työllisyyskortilla. Tosi asia on kuitenkin se, että ydinvoimala ei tuo satoja työpaikkoja millekään paikkakunnalle ei myöskään Simoon. Samalla kun ydinvoima tuhoaa Lapin imagoa matkailumaana on se myös tuontitekniikkaa, jonka rakentaminen työllistää väliaikaisesti enimmäkseen ulkomailta tuotuja urakoitsijoita. EU:n vapaan liikkuvuuden prinsiipit ovat totta täällä Lapissakin. Eurajoen kunta on Olkiluodon ydinvoimasaaren ansiosta yksi Suomen monikulttuurisimmista kunnista eikä tässä ole kysymys mistään muusta kuin ulkomaalisen halpatyövoiman käytöstä. Tarvitseeko Lappi lisää ulkomaista halpatyövoimaa vai oikeaa työtä jolla tulee toimeen?
Toisenlainen energiapolitiikka on mahdollista panostamalla puhtaisiin ja kestäviin energiaratkaisuihin. Samalla voimme luoda Suomelle uutta osaamista, työllisyyttä ja vientituotteita. Esimerkiksi metalli- ja metsäteollisuudelle on merkittäviä markkinoita uusiutuvan energian alalla. Merkittävää on myös se ettemme nyt tuhoa jotain paikallisesti ominaista ja merkittävää kuten Lapissa matkailua.

Markkintalous heittää häränpyllyä

Siinä samassa mediassa, jossa on juotu niitä ydinvoima maljoja on nähty myös miten maailman talous on heittänyt häränpyllyä. Kreikkaa on tuettu ja maailman pankki mestaroi nyt paikallisia budjetteja. Pankkeja tuetaan, jotta markkinatalouden raamit eivät repeisi liitoksistaan. Voitot ovat yritysten ja kun markkinataloudella menee huonosti niin laskut laitetaan veronmaksajien maksettavaksi.

Suomalaisilla porvareilla ei ole tässä valtion budjetissa rahaa muuhun kuin rikkaita suosivaan verotukseen ja Suomen viemiseen kohti sotilasliitto Natoa.

Mitä me kadun tallaajat ja mattimeikeläiset sitten olisimme odottaneet tältä porukalta, joka järjestää toivotalkoita ja väittää kuuntelevansa.

En usko että yksikään pitkäaikaistyötön, eläkeläinen tai politiikkaa seuraava opiskelijanuori on odottanut porvareilta yhtään mitään. Meillä ei ole tarpeeksi työtä, ruokaa eikä perusturvaa. Kyllä me tämän tiedämme. Kaikki lupaukset on petetty! Kokoomuksen Katainen leikkaa tietenkin nyt 60 miljoonaa euroa työllisyysrahoista samaan aikaan kun meillä on suurin nuorisotyöttömyys kautta aikojen.

Vihreä oikeistohallitus on seuraavan kolmen vuoden aikana suunnitellut leikkaavansa valtion ja kuntien työpaikoista 14 000 työpaikkaa, joista osa myös täältä Lapista.

Tämä kertoo siitä miten väärillä linjoilla suomalainen poliittinen eliitti on. SKP vaatii nyt radikaalia muutosta nykymenoon. Valtio ja kunnat kokoomuksen käsissä tarkoittaa lisää leipäjonoja, köyhyyttä ja työttömyyttä. Katainen on sanonut tämän juhlallisesti ja avoimesti myös televisiossa. Kokoomus on sanonut selvästi että, valtion ja kuntien rooli ei ole työllistää vaan luoda edellytykset yksityiselle yrittämiselle.

Kenellä yhteiskuntavastuu?

SKP on hallituksen kanssa täysin eri linjoilla. Kunnilla on vuosia yhteisin varoin rakennetut toimivat hyvinvointivaltion rakenteet, ammattitaitoinen ja osaava työvoima sekä selvä tahto tehdä työtä yhteiseksi hyväksi. Peruspalveluja, terveydenhoitoa, koulutusta, kulttuuri- ja sivistyspalveluja, kirjastoja, vanhusten palveluja, hammashoitoa jne. ei saa yksityistää. Ei ole ihan sama kuka palvelut tuottaa. Kyllä rikkaat aina hoitoon pääsee. Se on selvä. Nyt on kyse isosta rakenteellisesta muutoksesta ja valtion ja kuntien yhteiskuntavastuusta. Ihmisen peruspalveluilla ei yksinkertaisesti saa alkaa käydä kauppaa.
On merkillistä miten kokoomuksen niukkuuden aikana rahaa kuitenkin löytyy. Ydinvoiman rakentaminen on kallista. Olkiluoto 3:n luvattiin eduskunnalle maksavan 2,5 miljardia euroa, ja nyt kustannukset ovat lähemmäs viittä miljardia euroa. Riippuvuus kolme vuotta myöhässä valmistuvasta voimalasta maksaa suomalaisille sähkön käyttäjille kolme miljardia euroa sähkön korkeampana hintana. Ydinvoima tuo jo nyt kotiin kalliimpia sähkölaskuja.

Kokoomus leikkaa niin valtiolta kuin kunnilta ja siirtää yhteiskuntavastuuta yksityiselle sektorille. Yhteiskuntarauhaan ei satsata vaan jokaista kehotetaan turvaamaan ”ameriikan malliin ”omaa selustaansa.

SKP vastustaa hallituspolitiikkaa ja esitystä asemäärärahojen nostamisesta, niin että aseisiin käytetään ensi vuonna jo 756 miljoonaa euroa. Työllisyyden hoitoon ja ihmisten akuuttiin perusturvaan tarvitaan rahaa. Emme hyväksy myöskään hallituksen esitystä syödä kasvavaan asevarustelunälkään jo tulevista budjeteista 1,85 miljardin euron tilausvaltuuksilla. Porvareilla on äkäinen tarve laittaa Suomi nyt Natokuntoon eikä hallitusta kiinnosta vaikka mielipidetutkimukset kertovat suomalaisten vastustavan Natoa.

Uusi kylmä sota

Väitän, että Nato ei ole kiinnostunut Suomen typerästä hallituksesta tai edes Suomen täysjäsenyydestä. Sotilasliitolle sopii hyvin, että sen rauhankumppanina on oman uskottavan puolustuksen nimissä nato-budjetilla hankittu natoyhteensopiva sotakoneisto.

Nato on erittäin kiinnostunut Lapista, Pohjois-Kalotin luonnonvaroista. Pohjoinen Napapiiri on Naton maailmanlaajuisella alueiden valloituksiin ja kontrolliin liittyvillä sotilastöiden listalla. Jotkut asiantuntijat kutsuvat Napapiiriin kohdistuvaa sotilaallista mielenkiintoa jopa uudeksi ”Kylmäksi sodaksi” Venäjän ja USA:n välillä. Tutkimuksien mukaan Pohjoisen Napapiirin alueella saattaa sijaita tulevaisuuden 25 % maailman öljy- ja kaasuvarannoista. Tiedämme turhankin hyvin, että luonnonvarat ovat riittävä syy markkinatalouden imperialisteille lisätä alueen militarisoitumista ja siitähän nyt on kysymys.
Rauhanliikkeen ja edistyksellisten poliittisten voimien on estettävä tämä Suomen, Lapin ja koko Pohjois-Kalotin alueen militarisoiminen.

Kokoomus on valmis myymään Pohjois-Kalotin luonnonvarat ja alueellisten paikallishallintojen kehittämisen liittämällä Suomen sotilasliitto Natoon vaikka jo heti huomenna. Korotetut asemäärärahat kertovat karua kieltä sitoutumisesta sotilasliiton maksumieheksi ja kritiikittömäksi sotilaallisen rauhan kumppaniksi.
SKP vaatii, että rahat, joilla porvarit nyt haluavat ostaa aseita tulee käyttää siihen missä meillä on akuutein hätä; ruokaan, ihmisten perusturvaan ja työllisyyden hoitoon. Todellinen Rauhanturvaaminen ja uskottava kriisin välittäjänä toimiminen vaatii voimakkaampaa panostusta sivistykseen, koulutukseen ja kulttuuriin. Kouluverkoston, kirjastojen ja yliopistojen toimintojen vahvistaminen on konkreettinen ja rakentava askel YK:n turvallisuusneuvoston suuntaan ja uskottavaan rauhankulttuuriin.

Aseiden pitää vaieta ja ihmisten on syytä alkaa keskustella enemmän yli rajojen. Radikaalilla suunnanmuutoksella on nyt tilausta ja tarvetta. On ihan inhimillinen pakko kääntää kehitystä globaalista militarisoitumisesta kohti todellista ihmisten voimavaroihin perustuvaa rauhankulttuuria.

Tälle tulevaisuuden toisenlaiselle kehitykselle nostan minäkin maljan – mielelläni vielä mediassa ja olkoon se sitten vaikka samppanjaa!