Vihreä oikeistohallitus leikkaa nousevan talouskasvunSyksy on sadonkorjuun aikaa. Marjat ja sienet kerätään talteen. Viljat on leikattu. Kokoomus jatkaa omaa bisnes-sadonkorjuuta valtionvarainministeri Jyrki Kataisen johdolla.

Meidän verorahoihin on nyt käyty sellaisella rikkaita suosivalla otteella kimppuun, josta me jokainen saamme osamme. Kokoomus aikoo nyt kääntää viimeisenkin kiven ja imeä kuiviin koko nousussa olevan talouskasun.

Vaihtoehtoja leikkaamisen politiikalle on mutta niiden esittäminen ei sovi pörssiukursseille eivätkä liituraidat halua kuunnella niitä.

Jyväskylässä muistetaan vielä hyvin Lohikosken paperitehdas Tourujoen rannasta. Tehtaan nimi on siitä muuttunut niin kuin omistajatkin. Viimeksi tehdasta omisti eteläafrikkalainen Sapp. Ja nyt ovat miehet ilman työtä. Yksityinen yritys osti, myi ja lopetti. Niin helppoa se on tämä kapitalismi. Ihan toimivatkin yritykset ja työpaikat lopetetaan koska jossain muualla saman paperin, kännykän komponentin saa tehtyä halvemmalla.

Kyllä me kaikki tämän tiedämme vaan kuka tätä on oikein halunnut?

Kuka on halunnut, että se eurooppalainen vapaa liikkuvuus tarkoittaisi sitä, että työläiset liikkuvat tehtaista ja työpaikoilta sossun luukkujonoille ja kohti kasvavia leipäjonoja? Luuliko joku, että kysymyksessä oli vain lomalentojen sujuvuudesta ja helposta valuutan vaihdosta?

Nykyinen vihreä oikeistohallitus on tästä vastuussa. Meille on luvattu niin paljon hyvää ja makeaa. Todellisuus kertoo jotain ihan muuta. Nuorisotyöttömyys on nyt huipussaan ja mitä tekee hallitus? Leikkaa vaan lisää työllisyysrahoista. Onko tämä vihreän kasvun työllisyyspolitiikkaa?

Ja hallitus hymyilee ja hallitus väittää uutisissa ettei mitään leikata.

Työllisyyden hoitamiseen ja työllisyysperusteisiin investoihein tarkoitettuja määrärahoja vähennetään. Muuttuuko tässä taas musta valkoiseksi - vihreä siniseksi? Eliitti puhuu yhtä ja tekee toista.

Käytännössä leikkaukset johtavat kuntien palvelujen heikentymiseen ja työpaikkojen vähentymiseen. Saadaanko Jyväskylässä peruspalvelut kuntoon kokokasvojen pituisella hymyllä televisiossa ja lopettamalla rataosuuksia? Ei todellakaan saada!

Kuntien rahoitusvajeen paikkaamiseksi tarvitaan nyt heti miljarditason korotusta valtion rahoitusosuuksiin. Se parantaisi työllisyyttä myös Jyväskylässä. Mutta mitä tekee Katainen? Luulee olevansa BB-talossa ja esittää kuntasektorille kosmeettiset 20 miljoonaa.

Tämä kuluva vuosi on julistettu EU:ssa köyhyyden vastaiseksi teemavuodeksi.

Valtionvarain ministeriössä kyllä tiedetään, että juhlapuheet tulee aloittaa köyhyyden vastaisilla lauseilla, ja kyllä ministeriössä tiedetään , että köyhyys lisääntyy myös Suomessa.

Valtionvarainministeriö ei vaan aio tehdä asialle mitään. Se ei esitä yli 50 miljardin euron budjetissa mitään toimia työttömien, lapsiperheiden, nuorten ja muiden heikon perusturvan parantamiseksi.

Päinvastoin nyt vihreän oikeistohallituksen veroratkaisut pahentavat köyhyyttä. Rahaa perusturvaan kyllä löytyisi karsimalla asemenoja sekä rikkaille ja suurytiöille annettuja verohelpotuksia.

Päättäjät ovat kuuroja pieniturloisten ihmisten tarpeille ja sokeita tulojaon oikeudenmukaisuuden vaatimuksille. Hallitus on amputoinut raajansa ja on täysin turta tarttumaan minkäänlaisiin toimiin tasa-arvoisemman ja paremman yhteiskunnan puolesta.

Armeijan varustaminen Nato-tarpeisiin on Kataiselle tärkeämpää kuin huolenpito ihmisten perusturvasta, työllisyydestä, julkisista palveluista ja ympäristönsuojelusta. Vaatii aikamoista pokkaa ja täydellistä kylmäverisyyttä, että voi esittää asehankintoihin ensi vuodelle entistä enemmän rahaa, yhnteensä yli 756 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan budjettiesitys sisältää 1,865 miljardin tilausvaltuudet lähivuosien asehankintoihin.

Pääministeri Mari Kiviniemi haluaa Suomesta rauhanturvan suurvallan.
Sen johtoon keskusta sijoittaisi Nobel rauhan puheessaan sotilasliitto Naton puolesta liputtaneen Martti Ahtisaaren.

Mari Kiviniemellä olisi suuri työ selittää konfliktien osapuolille Suomen osallistumista Afgansistanin sotaan tai muihin tuleviin imperialistisiin valloituksiin. Niin, ellei sitten olisikin kysymyksessä Naton sisällä toimivasta rauhanryhmän johtotehtävästä josta Kiviniemi olisi kiinnostunut.

Kansalaisjärjestöjen ja rauhanliikkeen näkökulmasta puheet rauhanturvan suurvallasta kuulostavat vähintään oudoilta ja vähintään kahdesta syystä. Yhtäältä siksi ettei koko keskustelun prosessiin olla kutsuttu tai julkisuudessa viitattu rauhanliikkeen osallisuutta asiassa. Toiseksi Kiviniemi on ensi vuoden budjettissa leikkaamassa rauhanjärjestöjen määrärahoja. Lisäksi olisi ministerin hyvä muistaa, että suuri suomalainen enemmistö kaikkien tutkinusten mukaan halua pysyä poissa sotilasliitoista.

Rahaa siis on mutta nyt rahan käytöstä tehdään poliittisesti ja yhteiskunnallisesti vääriä ratkauisuja.

SKP vaatii asemäärärahojen paisuttamisen sijaan osoittamaan budjetissa lisää rahaa työllisyyteen, perusturvaan, julkisiin palveluihin ja muun muassa Itämeren suojeluun.

Perusturvan vähimmäistaso tulee nostaa 900 euroon kuukaudessa ja alle 1100 euron kuukausitulot tulee vapauttaa veroista myös kunnallisverotuksessa. Valtion ja kuntien työpaikkoja on lisättävä, koska yksityinen sektori ei kanna vastuuta työllisyydestä. Kuntien palveluihin on ohjattava lisää rahaa nostamalla valtionosuuksia tuntuvasti ja saattamalla pääomatulot kunnallisveron piiriin.

Keskisuomalainen filosofi saattaisi sanoa, ettei kukaan voi astua kahdesti samaan Tourujokeen, sillä sen enempää kuntalaiset, tehtaaan kuin virtakaan eivät ole sama ja tämä on toden totta. Meillä on mahdollisuus vältää vanhat leikkauspolitiikan, kaiken kilpailuttamisen ja yksityistämisen virheet.

Nyt on rohkeasti astuttava ylös apatian suosta ja vaadittava vaihtoehtoista yhteistoimintaa ja politiikkaa. Arvoissa, päätöksissä ja teoissa on jo korkea aika laittaa ihminen etusijalle ennen bisnestä!