Maan tavat uusiksiPoliittinen eliitti väittää, ettei talouskriisistä selvitä ellei tehdä niin kuin se sanoo. Näköalattomuudesta ja poliittisesta vaihtoehdottomuudesta on tullut maan tapa. Hallitus on nyt alkaneissa budjettineuvotteluissa antanut heti ymmärtää, ettei sen leikkauksiin ja eriarvoistumiseen johtavalla politiikalla voi olla vaihtoehtoja. Hallituspuolueet toimivat avoimesti uusliberalismin logiikan mukaan.

Ydinvoimapäätösten jälkeen tuhokapitalismin syöksyvirtaukselle haetaan nyt lisävauhtia asevarustelua ja yksityissektoria vahvistamalla. Pörssikurssit ja osakkeen omistajat eivät myöskään pidä politiikasta, jossa esitettäisi vaihtoehtoja.
Ääripopulistiset avaukset löytävät kannattajansa ja uudet entistä pidemmät leikkauslistat menevät läpi vain tilanteessa jossa hyväksymme nykyisen poliittiset linjaukset ja alistumme yksimielisyyden ilmapiiriin. Kun olemme kaikki hiljaa annamme äänettömän luvan kehitykselle, jota on myöhemmin vaikeaa pysäyttää. Muukalaisviha, rasismi ja sosiaalinen eriarvostaminen on torjuttava heti ja kaikissa sen muodoissa.

Vaihtoehdottomuuden ilmapiirissä erilaiset maahanmuuttajavastaiset manifestit yhdistyvät kansallismielisyyteen ja uhkaavat jo yhteiskuntarauhaa. Leimaavaa syntipukkipolitiikan avauksissa on se, että epäkohtiin ja kriiseihin ei haeta yhteiskunnallista ratkaisua vaan vastuu vyörytetään yksilön niskaan. Ei ole kuitenkaan maahanmuuttajien syytä, että nuorisotyöttömyys on huipussaan. Ei ole työttömien syytä, että suomalainen poliittinen eliitti yksityistää peruspalveluita. Ei ole alkoholistien syytä, että terveyskeskuksia, kouluja ja kirjastoja lakkautetaan.

Rahalla ostettujen kansanedustajien ja korruptoituneen hallituksen esittämälle politiikalle on tietenkin olemassa vaihtoehtoja. Yleisradion pitää kertoa kansalle muidenkin kuin suurten puolueiden politiikasta. Nyt Ylen vaalisivuilla voisi luulla, ettei suomalaisessa politiikassa ole mitään vaihtoehtoja nykyiselle menolle. Maassa on nyt yksinkertaisesti alettava toimia ihan uudella tavalla.

Vaihtoehtoja esittävän politiikan sijaan on syytä ampua alas rasismin, alistamisen ja yksimielisyyden kulttuuri.