Lisää politisoituja laskuja, kiitos!
Pian köyhiin ja rikkinäisiin perheisiin lähetetään laskuja joista käy ilmi mitkä ovat kunnallisen lastenhoidon todelliset kustannukset.
Kaikki palvelumaksut aiotaan nyt politisioida. Sairaat ja vanhukset voivat ennen laskun maksamista lukea mitä sairaalakäynti tai omalääkärin vastaanotto on bisneksen tuottajalle maksanut.
Todellisten kustannusten esittäminen laskuissa on oikeistolaista propagandaa. Seuraavaksi laskuun liitetään iskulauseita, elämän ohjeita ja muita muunnoksia retorisista hakaristeistä. Hädissään ja peloissaan olevat laskun saajat halutaan nyt ohjentaa nöyriksi ja hiljaisiksi.

”Kauheaa jos joutuismme maksamaan koko summan! Minun pitäisi jäädä kotiin lasten kanssa jos … Pitäisi varmaan ottaa vakuutus jos vaikka tämä joku päivä olisi totta!”

Yhteisvastuullisesti voisimme hyvin  maksaa koko yhteiskunnallisen summan ja jättää lähettämättä koko typerän laskun. Rikkaat vapaassa markkinataloudessa kiitos uusien politisoitujen laskujen voivat nyt iloisesti vertailla palvelujen tuotantotehokkuutta ja valita itse ja omalle perheelle vaikka laadukkaampia ja logistisesti edukkaammpia palveluja. Yrittäjähenkisissä yksityisbisneksissä ei onneksi tarvitse vastaanottaa politisoituja laskuja ja vaivata pikku aivoja palvelujen todellisilla kustannuksilla tai liikkeenjohdon tuloksella. Ketä ne nyt ihan oikeesti kiinnostaa. Menestys sektorin laskujen maksaminen on etuoikeus ja laskut tuovat asiakkaalleen vain bonusta,etuja ja hyvän mielen.

Kun nyt ollaan kerran alettu kertoa mitä hyvinvointi maksaa niin olisi vähintään reilua, että samalla tavalla kuin lastenhoitomaksuista saisi myös kunnallisverotuksessa ja valtionverotuksessa todellisuus-selvityksen siitä, miten tämän kaiken yhteiskunnallisen hoitaminen maksaa. Olisi verolappuja lueskellessa hyvä oivaltaa esimerkiksi, että Helsingin kaupungin tase on ollut vuosia reilusti ylijäämäinen. Siis kunnalla on ollut enemmän tuloja kuin menoja. Saattaisi siinä nousta sitten kysymys miksi minulle lähetetyssä päivähoitolaskussa kaupungin ylijäämää ei oltu huomioitu palvelujen hinnoissa. Niin politiikkahan tässä nousisi keskeisimmäksi keskusteluksi eikä se kuka mitäkin on tienannut ja hyvä niin. Lisää politisoituja laskuja, kiitos!

Samoin esimerkiksi sähkölaskuissa pitäisi lukea miten Helsingin energia on tehnyt yli 300 miljoonan ylijäämän kaikkien pakollisten tulevaisuuden investointienkin jälkeen. Itse asiassa asiakkaalle tai yhtiön omistavalle helsinkiläiselle tulisi ilmoittaa sähkönmyynnistä tullut voitto ja minkälainen vaikutus sillä on vaikka esimerkin lapsiperheen hyvinvointiin tai lisäydinvoiman tarpeeseen. Miten sitten tässä voidaan laskua politisioda kun laman aikana tuleekin voittoa? No ihan samasta syystä kuin miksi lapsiperheille lähtetään nyt tämä todellisuuslasku. Meidän on hyvä tietää. Ylen uutisissakin voisi loppukevennyksen sijaan mainita mitä uutisten toimittaminen todellisuudessa maksoi ja miten halpaa se lupamaksun maksaneille oli. Tämän jälkeen olisi vähintään pakko jatkaa talousohjelmalla, joka avaisi valtionbudjetin ja viestintäpolitiikan salat koko kansalle. Ja me maksaisimme niin onnellisesti jos vain tietäisimme.

Samoin on ihan paikallaan lähettää kaikille Euroopan Unioin jäsenmaiden kansalaisille avoimuusdirektiiviin perustuva vuosilasku Unionin todellisuudesta. On ihan hyvä tietää, että vaikka meille luvattiin yhteisvaluutan vahvistavan yhteistä taloutta on koko eurooppalainen talous nyt kiitos kapitalistisen talouspolitiikan vaarassa romahtaa. On ihan hyvä tietää, että vaikka meille luvattiin, että sivistyksen ja kulttuurin eurooppalainen Unioni on hyvinvoinnin ja rauhan liitto, elää 80 miljoonaa sen asukkaista nyt alle köyhyysrajan ja koko ajan saman suuruinen määrä ihmisiä on vaarassa joutua työttömäksi ja luisua köyhyyteen.

Kapitalismin todelliset kustannukset näkyvät ilman kotiin lähetettyä laskua ympäristön saastumisena ja ilmastonmuutoksen ongelmina. Sotien syyt ovat tutkitusti kaupallisen ahneden aikaansaamia raaka-aineiden ja uusien markkinoiden valloituksia. Aseteollisuus pelkästään Espanjassa on kasvattanut voittojaan nykyisen laman aikana 44 %.

Tämän kapitalismin todellisen laskun björnwahlroosit ja euroopan keskuspankit, suomen oikeistohallitukset, kuntien jussipajuset ja lautakuntien oikeistolaiset pikkujohtajat aikovat nyt lähettää lapsiperheille ja terveyskeskusten pienille ja köyhille asiakkaille.

Viimeistään nyt on hyvä tarkastaa tämä lasku koska meillä sitä yritetään maksattaa.