Sait kärsiä puolesta aatteen ja kuolla sen eestä myös sait

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC:in raportin mukaan viime vuonna tapettiin 76 ammattiyhdistysaktivistia.

Latinalaisessa Amerikassa henkensä menetti 66 ay-aktivistia; 49 Kolumbiassa, 9 Guatemalassa, 3 Hondurasissa ja 4 Venezuelassa. Aasiasta raportoidaan 6 ay-murhaa Nepalista ja Filippiineiltä. Afrikassa on viime vuonna henkensä menettänyt kolme aktivistia Nigeriasta, Tunisiasta ja Zimbabwesta. Yksi ammattiyhdistys aktivisti kuoli viime vuonna Irakissa.

Siivosin kymmenen vuotta sitten erään lehden toimitusta työkseni. Kerran roskakorista löytyi raportti jossa oli listattuna silloista edeltäneen vuoden kaikki maailman murhatut toimittajat. Luin raportin ja kiitin siivoojan työtäni silmieni avaamisesta. Toimittajien oikeuksia maailmanlaajuisesti seuraavan ”Committee to Project Journalist” CPJ:n verkkosivuilla kerrotaan, että jo tänä vuonna todistetusti henkensä työtä tehdessään on menettänyt 17 toimittajaa. Tomittajat olivat 3 Irakista, 1 Palestiinasta, 1 Madagaskarista, 1 Meksikosta, 1 Nepalista, 1 Filippiineiltä, 1 Venäjältä, 5 Somalaiasta ja 2 Sri Lankasta.

Iranilainen radio kertoi eilen pelkästään seitsemän ihmisen kuolleen presidentin vaaleihin liittyvissä mielenosoituksissa Teheranissa.

Tänään Helsingissä kahdentoista aikaan Espan puistossa Runebergin patsaalla tapahtui. Kymmenen nuorta miestä marssi ringissä. Kaikilla oli mielenosoituskyltit käsissään. Kaksi miestä sivummalla piti pystyssä panderollia jossa luki ”Suurimunaisten mielenosoitus”.

Tänään kahden maissa Helsingin Havis Amandan kulmilla parikymmentä iloista nuorta miestä ja naista marssi ja jakoi mainoksia. Ihmisillä oli käsissään mielenosoituskylttejä joissa vaadittiin parempaa kahvia. Esitteistä saitietää, että Waynes Coffee on parempaa kavia.

Tänään samaan aikaan edellisten mielenosoitusten kanssa kulki Helsingin halki Suomessa asuvien iranilaisten ja heidän ystäviensä järjestämä mielenosoitus. Siellä huudettiin ”Freedom, Freedom, Freedom” ja ”Alas iranin islamistinen hallitus”. Mukana toisenlaista Irania vaatimassa oli useita eri järjestöjä ja yksittäisiä ihmisiä.

Mielenosoittaminen, oman näkökulman ja poliittisen kannan ilmaiseminen kuuluu olennaisesti sivistysvaltion arkeen. On arvokasta ilmaista mielipiteensä. On tärkeää puolustaa työntekijän laillisia oikeuksia. On älyllisesti välttämätöntä kyseenalaistaa asioita ja avata keskustelua.

On mautonta järjestää paremman kahvin puolesta mainoskampanja mielenosoituksen muotoa ja rakennetta mukaillen juuri nyt kun maailman uutisissa kerrotaan Teheranissa tapahtuneista mielenosoittajien murhista. En enää halua juoda tuota parempaa kahvia.

Suomen suurimunaiset miehet ovat aina osanneet kerätä kotiin parhaat pisteet. Eikä se mikään ihme olekaan kun koko ajan saa kuulla että mihin tahansa asiaan pitää olla munaa. Pelkkä hammas tai viileä äly ei enää riitä. Runebergin kakkukaan ei pysyisi koossa ilman munaa. Oliko pienimunaisilla oma vastamielenosoituksensa jossain patsaan takana puskassa?

Muutama islamisti oli tullut eduskuntatalolle osoittamaan olevansa erimieltä siitä pitäisikö islamistien luopua vallasta. Poliisi ohjasi mielenosoitukset omille eri suunnilleen. Missä käydään poliittinen dialogi? Helsingin mielenosoituksissa ei tietämäni mukaan kuollut kukaan.
16.6.2009 15.10 | Juha-Pekka Väisänen | Yleinen